Petrinja je hudo poškodovana zaradi potresnih sunkov, ki so jo prizadeli v preteklih dneh, medtem ko zadnji potres ni povzročil dodatne škode. Foto: AP
Petrinja je hudo poškodovana zaradi potresnih sunkov, ki so jo prizadeli v preteklih dneh, medtem ko zadnji potres ni povzročil dodatne škode. Foto: AP

Očividci so za portal Index.hr povedali, da se je površje močno treslo približno deset sekund, potres pa so med drugim zaznali tudi v Glini, Zagrebu, Slavonskem Brodu in Varaždinu, pa tudi v Bosni in Hercegovini.

Evropsko-mediteranski seizmološki center (ESMC) navaja, da se je potres z magnitudo okrog 5 zgodil ob 18.01, in sicer je bil njegov epicenter 11 kilometrov od Siska.

Seizmolog Krešimir Kuk je potrdil, da je šlo za potres magnitude 5,0. Foto: EPA
Seizmolog Krešimir Kuk je potrdil, da je šlo za potres magnitude 5,0. Foto: EPA

Novinarka RTV Slovenija Marta Razboršek se je v času potresa z ekipo vračala iz Petrinje, kjer je snemala reportažo. V javljanju iz kraja Samobor je za Televizijo Slovenija sporočila, da je bil potresni sunek v Zagrebu, kjer je ravno snemala intervju, zelo močan in glasen, trajal pa je deset sekund. Nekateri prebivalci Petrinje bodo noč preživeli v zabojnikih in v lastnih avtomobilih, je še sporočila.

Župan Petrinje Darinko Dumbović je za 24 sata napovedal, da bo treba območje najverjetneje evakuirati, saj so deli porušenih zgradb ob ponovnem tresenju tal lahko nevarni, stanje v mestu pa je po njegovih besedah "katastrofalno" in "brezizhodno".

Seizmologov nov sunek ni presenetil

Seizmologi so sicer že predtem opozarjali, da je mogoče po močnem potresu z magnitudo 6,2, ki je v zadnjih dneh preteklega leta prizadel Petrinjo, pričakovati tudi močnejše popotresne sunke. Gre za najmočnejši popotresni sunek po omenjenem potresu.

Seizmolog Krešimir Kuk je potrdil, da je šlo za potres magnitude 5,0, epicenter pa je bil okrog kraja Strašnik v bližini Petrinje.

"To področje je zadnje dni dejavno," je pojasnil Kuk in dodal: "Na to smo opozarjali in jasno je, da bo po tistem večjem potresu sledilo nekaj potresov jakosti 4 ali 5. To se bo dogajalo v naslednjih mesecih in ta niz bo trajal še nekaj časa."

Rdeči križ Slovenije je v ponedeljek nakazal 70.000 evrov na račun hrvaškega Rdečega križa za pomoč prizadetim ob potresih. Sredstva so prispevali posamezniki in podjetja iz vse Slovenije. Skupaj je Rdeči križ Slovenije za pomoč pizadetim v potresih na Hrvaškem pripseval 143.500 evrov.

Sorodna novica Nov potresni sunek v Petrinji - Hrvaška v treh županijah razglasila stanje katastrofe

Stavbe v Glini brez vidnih poškodb

Poročevalec Jutarnjega lista Mario Pušić, ki je zdaj v Glini, je sporočil, da so se številni prebivalci iz svojih dvorišč zatekli v avtomobile.

"V novem potresu je bilo poškodovanih več stavb, ekipe, ki so pregledale območje, so bile takoj napotene na teren, za zdaj pa ni podatkov o ponesrečenih," je za Index.hr dejal predstavnik potresnega štaba Mladen Pavić in dodal, da so nekaj škode opazili tudi na stavbi policijske postaje v Petrinji.

Na srečo se je potres zgodil zvečer, so sporočili domačini, čez dan namreč veliko ljudi na gradbenih odrih obnavlja stavbe, ki so bile v prejšnjih potresnih sunkih poškodovane.

Potres čutili po vsej Sloveniji

"Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci po vsej Sloveniji," so sporočili z Urada za seizmologijo Agencije Republike Slovenije za okolje in dodali: "Ocenjujemo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla V. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98)."

V okolici Petrinje nov močan potres