Protestniki v Bolgariji zahtevajo tudi odstop premierja Borisa Borisova, ki pa ne želi odstopiti. Foto: EPA
Protestniki v Bolgariji zahtevajo tudi odstop premierja Borisa Borisova, ki pa ne želi odstopiti. Foto: EPA

Več tisoč protestnikov, ki so se v sredo zvečer zbrali v Sofiji, je pozdravilo odstavitev treh ministrov. "Tu bomo, dokler ne bo odstopila cela vlada", so vzklikali protestniki, ki vladi očitajo korupcijo in klientelizem.

Iz vladne službe za komuniciranje so sporočili, da so minister za finance Vladislav Goranov, minister za gospodarstvo Emil Karanikolov in notranji minister Mladen Marinov "izrazili pripravljenost, da takoj vložijo odstopne izjave".

Borisov, čigar mandat se izteče na začetku leta 2021, pozive k odstopu zavrača. Naslednji teden bo parlament obravnaval nezaupnico, ki so jo proti njemu vložili socialisti, a je malo možnosti, da bi bili uspešni.

Policisti preiskali urad predsednika Radeva

Iz premierjeve stranke Gerb so sporočili, da so odstavitev treh ministrov zahtevali regionalni voditelji stranke, da bi se s tem oprali obtožb o neposredni odvisnosti od stranke turške manjšine MRF ter njenega ustanovitelja Ahmeda Dogana in poslanca te stranke Deljana Pevskega.

Več incidentov, ki po mnenju kritikov kažejo na povezave med ministri in bogatimi oligarhi, kot sta Dogan in Pevski, je sprožilo tudi proteste, ki potekajo že cel teden. Med drugim so močno oboroženi policisti in preiskovalci preiskali urada dveh najtesnejših sodelavcev predsednika Rumena Radeva, ki ga podpirajo opozicijski socialisti. Protestniki menijo, da so te racije napad Borisova in glavnega državnega tožilca na Radeva, ki je zelo kritičen do vladnih povezav oligarhi.

Prispevek Boštjana Anžina (14. julij): V Bolgariji zahtevajo odstop premierja