Podkancler Werner Kogler je zagotovil, da bodo v neodvisni preiskavi pravosodnega in notranjega ministrstva proučili podrobnosti primera. Foto: EPA
Podkancler Werner Kogler je zagotovil, da bodo v neodvisni preiskavi pravosodnega in notranjega ministrstva proučili podrobnosti primera. Foto: EPA

"Avstrijske oblasti, od pravosodja, policije do urada za zaščito ustave, še vedno nimajo pravne podlage, da bi nadzorovale in po potrebi pridržale islamistične skrajneže in druge osebe, ki predstavljajo grožnjo," je povedal Kurz na izrednem zasedanju avstrijskega parlamenta in dodal: "Urad za zaščito ustave in boj proti terorizmu je v zadnjih letih zaradi različnih razlogov imel precej škode. To moramo zdaj popraviti."

Sorodna novica Notranji minister Nehammer: Napadalec na Dunaju "volk samotar".

Podkancler Werner Kogler je ob tem zagotovil, da bodo v neodvisni preiskavi pravosodnega in notranjega ministrstva proučili podrobnosti primera.

Opozicijski socialdemokrati so oblastem očitali, da so štirje ljudje umrli, čeprav so obstajali namigi glede teroristične grožnje.

Do zdaj 15 aretacij

V okviru preiskave napada so do zdaj sicer aretirali 15 ljudi, od tega jih je bilo osem v preteklosti že obsojenih. Štiri so obsodili terorističnih dejanj. Dva, ki so ju okrivili poskusov umora iz časti, sta bila obsojena na visoke zaporne kazni, je danes povedal avstrijski notranji minister Karl Nehammer.

Eden izmed njiju je bil leta 2012 obsojen na deset let in je bil iz zapora izpuščen leta 2017. Drugi pa je bil obsojen na pet let in pol zapora, izpuščen je bil leta 2015, je pojasnil generalni direktor za javno varnost Franz Ruf.

Nehammer in Ruf sta povedala še, da ena sled preiskave, ki je neposredno povezana z napadalcem, vodi v še eno državo poleg Švice.

20-letni napadalec je bil privrženec skrajne džihadistične Islamske države, ki je prevzela odgovornost za dogodek, kar pa strokovnjaki še preverjajo. Foto: EPA
20-letni napadalec je bil privrženec skrajne džihadistične Islamske države, ki je prevzela odgovornost za dogodek, kar pa strokovnjaki še preverjajo. Foto: EPA

V napadu ubite najmanj štiri žrtve

Napadalca Kujtima Fejzulaia, ki je v ponedeljek zvečer ubil najmanj štiri ljudi, so decembra lani predčasno izpustili iz zapora pod pogojem, da opravi tečaj deradikalizacije. Bil je namreč privrženec skrajne Islamske države, poleti pa je skušal na Slovaškem kupiti strelivo, o čemer je Slovaška obvestila avstrijske kolege.

Za zdaj ni znano, ali so ga oblasti imele pod nadzorom, potem ko so ga izpustili iz zapora.

Napadalec je bil privrženec skrajnega džihadističnega IS-ja, ki je v torek na platformi Naschir News prevzel odgovornost za dogodek, a pristnost tega sporočila strokovnjaki še preverjajo. 20-letnika, oboroženega z avtomatsko puško, pištolo in mačeto, je policija v posredovanju ubila.

Napadalec naj bi bil povezan s skrajneži v Nemčiji

"Pri primeru v Avstriji so povezave s skrajneži, ki so v Nemčiji obravnavani kot nevarni," je povedal nemški notranji minister Horst Seehofer, vendar po poročanju nemške tiskovne agencije DPA drugih podrobnosti ni pojasnil.

Tiskovni predstavnik nemškega notranjega ministrstva je pozneje dejal, da so islamisti v evropskih državah medsebojno tesno povezani. "Zdaj je ključna naloga nemških varnostnih agencij, da ocenijo in preverijo te stike," je poudaril.

V Belgiji preprečili teroristični napad

Belgijski preiskovalci so po poročanju tamkajšnjih medijev preprečili teroristični napad dveh privržencev skrajne Islamske države (IS). Skrajneža naj bi aretirali pretekli konec tedna v bližini meje z Nemčijo. Televizija RTBF je ob povzemanju neimenovanih virov poročala, da sta oba še mladoletna in da so ju aretirali v regiji Eupen.

Mladeniča sta pred tem na posnetku, ki je bil objavljen na spletu, prisegla zvestobo IS-ju. Poročajo še, da primer ni povezan s ponedeljkovim napadom na Dunaju.

Avstrija: Obračunavanje med poslanci po terorističnem napadu