Tudi v ponedeljek je policija aretirala več protestnikov. Foto: Reuters
Tudi v ponedeljek je policija aretirala več protestnikov. Foto: Reuters

V Minsku so znova izbruhnili spopadi med protestniki in policijo. Očividci so za Reuters povedali, da so policisti protestnike pretepali z gumijevkami. Aretiranih je bilo najmanj 30 ljudi. Zvečer je na protestih umrl en človek, potem ko mu je v rokah eksplodirala naprava, ki jo je želel vreči proti policistom.

Državne varnostne sile so medtem sporočile, da so preprečile poskus atentata Lukašenkove protikandidatke na volitvah, Svetlane Tihanovske.

Današnji protesti sledijo nedeljskim, ko je policija pridržala 3000 ljudi, od teh 1000 v Minsku. Notranje ministrstvo je obtožilo protestnike, da so spodbujali nasilje, ko so vzpostavljali barikade in v policiste metali predmete.

Spopadi med policijo in protestniki tudi v nedeljo

Protestnik Jevgenij Zajčkin je obležal na tleh po policijskem nasilju. Sprva se je domnevalo, da je mrtev, a je v ponedeljek za Reuters potrdil, da so ga v bolnišnici oskrbeli in da pričakuje aretacijo. Foto: Reuters
Protestnik Jevgenij Zajčkin je obležal na tleh po policijskem nasilju. Sprva se je domnevalo, da je mrtev, a je v ponedeljek za Reuters potrdil, da so ga v bolnišnici oskrbeli in da pričakuje aretacijo. Foto: Reuters

Po njihovih informacijah je bilo ranjenih 50 civilistov in 39 policistov. "Nekateri državljani, ki so jih prepeljali v bolnišnice, so bili pijani," so dodali na ministrstvu. Zagotovili so še, da policija ni uporabila vojaškega orožja in da ni nihče umrl.

Nevladna organizacija Viasna je sporočila, da je policija med drugim uporabljala solzivec in gumijaste naboje. BBC poroča, da je policija uporabila tudi vodni top.

Viasna je prav tako sporočila, da umrl en protestnik. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP naj bi umrl mlajši protestnik, in sicer zaradi hudih poškodb glave, ki jih je utrpel, ko ga je povozilo policijsko vozilo.

Reuters je medtem poročal, da je 35-letni Jevgenij Zajčkin, o katerem so sprva poročali kot o umrlem med protesti, preživel policijsko nasilje.

Zajčkin je za Reuters povedal, da so ga trije ali štirje policisti po vsem telesu pretepali z gumijevkami, pri čemer je utrpel pretres možganov, v bolnišnici pa je dobil več šivov. Protestnik pričakuje, da ga bodo kmalu aretirali.

Ni jasno, ali gre za istega protestnika, o smrti katerega je poročala Viasna.

"Minsk poln jeze in frustracij"

Al Džazira poroča, da je bil Minsk po volitvah "mesto, polno jeze in frustracij" in da takšnih dogodkov v mestu še ni bilo. Trgi so bili polni zelo jeznih ljudi, ki so volitve označevali za goljufijo, še poroča Al Džazira.

Policija je bila na ulicah prisotna že čez dan, zvečer pa je vzpostavila še nadzorne točke na obrobju mesta. Očitno se je bala, da bodo protestniki prišli še iz drugih mest. Po medijskih poročilih je policija streljala solzivec tudi v Brestu.

Protesti v Belorusiji po zmagi Lukašenka

Lukašenko: Protestniki so ovce

Lukašenko je v ponedeljek v prvih odzivih po objavi izidov ocenil, da se je policija primerno odzvala. "Ne bomo dovolili, da se naša država raztrga," je dejal. O protestnikih je rekel, da so ovce pod nadzorom tujih sil. "Spremljali smo klice iz tujine. Bili so klici iz Poljske, Velike Britanije in Češke, nagovarjali so – oprostite mi – ovce," je povedal.

Začasni izidi: Lukašenku več kot 80 odstotkov

Glede na začasne izide je za 65-letnega Lukašenka, ki je na položaju od leta 1994, glasovalo 80,23 odstotka volivcev. Njegova glavna izzivalka, 37-letna Svetlana Tihanovska, ki teh izidov ne priznava, pa je zbrala 9,9 odstotka glasov.

Volitev se je udeležilo 84 odstotkov volilnih upravičencev, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Že po objavi izidov vzporednih volitev so v nedeljo v več mestih protestirali tisti, ki Lukašenkove zmage ne priznavajo. Protestov se je udeležilo več deset tisoč ljudi, po navedbah nekaterih opazovalcev zgolj v glavnem mestu Minsk 100.000. Udeleženci so zahtevali odstop Lukašenka. Na protestih so izbruhnili spopadi med protestniki in policijo.

V Minsku se je zbrala množica protestnikov. Foto: Reuters
V Minsku se je zbrala množica protestnikov. Foto: Reuters

Tihanovska: Belorusko ljudstvo se bo zbudilo v novi državi

Tihanovska je ob protestih in spopadih pozvala k miru ter nagovorila varnostne sile, naj se vzdržijo nasilja. "Rada bi spomnila policijo in vojsko, da sta del naše družbe," je sporočila po navedbah virov v njeni kampanji. "Vem, da se bo belorusko ljudstvo jutri zbudilo v novi državi," je dodala po poročanju nemške tiskovne agencije DPA.

Beloruski državni mediji poročajo, da so razmere pod nadzorom in da se je ponoči na notranjem ministrstvu sešel krizni štab.

Nasprotniki Lukašenka opozarjajo na številne nepravilnosti in poskuse volilnih manipulacij na nedeljskih volitvah.

ZDA zaskrbljene nad volitvami in spopadi

Bela hiša je sporočila, da je zaskrbljena nad volitvami v Belorusiji, in je pozvala vlado, naj ne uporabi sile. "Stroge omejitve dostopa do glasovnic za kandidate, prepoved lokalnih neodvisnih opazovalcev in volišč, ustrahovanje opozicijskih kandidatov in nato pridržanje mirnih protestnikov in novinarjev so ogrozile celoten proces. Belorusko vlado pozivamo, naj spoštuje pravico do mirnega zbiranja in se vzdrži uporabe sile," je sporočila tiskovna predstavnica Kayleigh McEnany.

Obsodbe policijskega posredovanja iz EU-ja

Policija je zatrla proteste. Foto: Reuters
Policija je zatrla proteste. Foto: Reuters

Posredovanje beloruske policije je obsodil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. "Svoboda govora, svoboda do zbiranja in temeljne človekove pravice je treba varovati," je pozval Michel. "Nasilje nad protestniki ni odgovor," je dodal.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pozvala Minsk, naj zagotovi pravilno štetje in objavo glasov. "Temeljne pravice v Belorusiji je treba spoštovati," je zapisala na Twitterju.

EU pa že razmišlja o konkretnih ukrepih po volitvah. "Razvoj bomo še naprej pozorno opazovali in se potem odločili, kako bomo oblikovali odgovor na odnose EU-ja do Belorusije," sta sporočila visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell in komisar za sosedstvo in širitev Oliver Varhelyi.

EU je oblasti v Minsku že pred volitvami pozval, naj omogočijo svobodne in pravične volitve. Nadaljnji odnosi med državami EU-ja in Belorusijo so odvisni od izvedbe volitev, so takrat posvarili v Bruslju.

Tudi Nemčija dvomi o izvedbi volitev. "Niso upoštevali minimalnih standardov demokratičnih volitev," je sporočil tiskovni predstavnik kanclerke Angele Merkel Steffen Seibert. Številna poročila o nepravilnostih in kršenju volilnega zakona so po njihovem mnenju kredibilna. "Politično vodstvo države mora sprejeti voljo državljanov," je pozval.

Podporniki Tihanovske na shodu v Minsku. Lukašenko jo je označil za
Podporniki Tihanovske na shodu v Minsku. Lukašenko jo je označil za "ubogo malo deklico", s katero manipulirajo tuji "lutkarji". Foto: Reuters

Tudi češki premier Andrej Babiš je opozoril, da volitve niso bile niti demokratične niti svobodne, in obsodil policijsko nasilje.

Medtem je Poljska pozvala k izrednemu vrhu EU-ja o Belorusiji. "Oblasti so uporabile nasilje proti državljanom, ki zahtevajo spremembo v državi. Moramo podpreti beloruske državljane in njihovo iskanje svobode," je sporočil poljski premier Mateusz Morawiecki.

Poljski predsednik Andrzej Duda je v skupnem pismu z litovskim predsednikom Gitanasom Nausedo pozval beloruske oblasti, naj spoštujejo temeljne demokratične vrednote. "Verjameva, da je dialog vedno najboljša metoda, da se spodbudi družbeni razvoj in razpravlja o reformah ter strategijah," sta zapisala.

Čestitke Lukašenku iz Rusije in Kitajske

Lukašenku pa je danes čestital ruski predsednik Vladimir Putin. V telegramu je izrazil upanje, da bosta lahko še poglobila rusko-beloruske odnose na vseh področjih.

Tudi kitajski predsednik Ši Džinping je v čestitki Lukašenku poudaril, da zelo ceni odnose med Kitajsko in Belorusijo. Dodal je, da bi z Lukašenkom rad še naprej sodeloval pri oblikovanju obsežnega strateškega partnerstva med državama, je poročala kitajska tiskovna agencija Šinhua.