Foto: Reuters
Foto: Reuters

Večina volišč se je zaprla ob 19. uri po srednjeevropskem času, nekatera pa so ostala odprta dlje zaradi velikega navala volivk in volivcev. Ponekod sicer kljub temu niso mogli glasovati, saj je zmanjkalo glasovnic. Nihče ni računal na tako veliko udeležbo, je dejala vodja volilne komisije Lilija Jermošina.

Udeležba je bila sicer po navedbah osrednje volilne komisije uro pred zaprtjem volišč skoraj 80-odstotna. Pred volišči so se ves dan vile vrste volivcev, ki jih je vseh skupaj 6,8 milijona.

Glede na prve izide uradnih vzporednih volitev, ki jih navaja francoska tiskovna agencija AFP, je znova s prepričljivo večino slavil Lukašenko, ki se mu tako napoveduje že šesti zaporedni mandat.

Nasprotniki protestirajo

Protikandidatka Tihanovska poraza ne priznava. Njena predstavnica za odnose z mediji je dejala, da so izidi, kot jih kažejo vzporedne volitve, "daleč od realnosti". Njegovi nasprotniki so sicer danes opozarjali na številne nepravilnosti in poskuse volilnih manipulacij. Napovedani so protesti proti goljufijam na volitvah.

Tuje agencije že poročajo o spopadih med policijo in protestniki po več mestih. Neodvisen lokalni medij po poročanju francoske tiskovne agencije AFP navaja, da naj bi policijski kombi v središču prestolnice Minsk zapeljal v množico protestnikov, več deset ljudi naj bi policija pridržala. Ruska tiskovna agencija Tass pa poroča, da policija uporablja tudi solzivec. Nekaj protestnikov je ranjenih.

Volivka z belim trakom na rokah, ki je simbol opozicijskega gibanja. Foto: Reuters
Volivka z belim trakom na rokah, ki je simbol opozicijskega gibanja. Foto: Reuters

Tihanovska je sicer tedne polnila beloruska mesta s svojimi številnimi podporniki. Mati dveh otrok, izobražena prevajalka, je za številne Beloruse prava kandidatka, da prežene Lukašenka s čela države.

Lukašenko, "zadnji diktator v Evropi", ki mu očitajo kršenje človekovih pravic, pa se je boril do zadnjega diha. Predvolilni čas so zaznamovali predvsem aretacije vidnejših opozicijskih kandidatov in očitki Lukašenka Rusiji, češ da naj bi se vmešavala v volitve.

Tudi dan pred volitvami so izvedli več aretacij, med drugimi so začasno prijeli eno ključnih sodelavk Tihanovske, Marijo Kolesnikovo, ki so jo medtem že izpustili na prostost.

Sorodna novica Kdo je Svetlana Tihanovska, politična analfabetka, ki izziva Lukašenka?

Tihanovska obljublja izvedbo novih volitev

Tihanovska je v predsedniško tekmo vstopila, potem ko so aretirali njenega moža, priljubljenega blogerja Sergeja Tihanovskega, ki zato na volitvah ni smel sodelovati. Mati dveh otrok, ki je še pred štirimi meseci večina Belorusov ni poznala, je obljubljala, da bo ob morebitni zmagi izpustila vse politične zapornike in v pol leta razpisala nove volitve, je poročala dopisnica RTV iz Moskve Vlasta Jeseničnik.

O svojih privržencih je Tihanovska dejala: "Oni ne glasujejo za politika, glasujejo za običajnega človeka, ki jim je obljubil, da bodo čez pol leta nove, poštene volitve, po katerih bo predsedniški položaj zasedel pravi politik, ekonomist, ki bo državo dvignil na novo raven."

Nezadovoljstvo nad Lukašenkom, ki je pred meseci dejal, da beloruska družba še ni dovolj zrela, da bi izvolila žensko, raste. Ljudje so siti življenja na robu revščine in pomanjkanja perspektive, je dejal analitik Aleksander Klaskovski.

Glavna tekmeca – Svetlana Tihanovska in Aleksander Lukašenko. Foto: Reuters
Glavna tekmeca – Svetlana Tihanovska in Aleksander Lukašenko. Foto: Reuters

65-letni Lukašenko je bil prvič izvoljen že leta 1994, vse volitve do zdaj pa je dobil s prepričljivo večino. Na zadnjih leta 2015 je prejel 83,5 odstotka glasov, piše BBC.

Okoli 6,8 milijona volilnih upravičencev je lahko izbiralo med petimi kandidati za predsednika, vendar se je vse vrtelo predvsem okoli Lukašenka in Tihanovske. Poleg njiju so kandidirali tudi nekdanja opozicijska poslanka Ana Kanopacka, sopredsednik gibanja Govori resnico Andrej Dmitrijev in voditelj socialdemokratske stranke Gramada Sergej Čerečen.

Nekaj manj kot 5800 volišč po državi se je odprlo ob 7. uri po srednjeevropskem času. Volivci so volili z zaščitnimi maskami, nekateri pa so nosili tudi bele zapestnice, k čemur je svoje podpornike pozvala Tihanovska.

Lukašenko je ob oddaji glasu državljanom obljubil ohranitev stabilnosti. "Nihče ne bo dovolil, da bi kaj ušlo izpod nadzora. Nič ne bo ušlo izpod nadzora, zagotavljam vam," je dejal novinarjem.

Tihanovska je medtem ob oddaji glasu izrazila zahtevo po poštenih volitvah. "Res si želim, da bi bile volitve poštene, saj če se oblasti nimajo ničesar bati, če so vsi ljudje za Aleksandra Grigorjeviča (Lukašenka), potem se bomo s tem strinjali," je dejala.

Volišča so bila odprta do 19. ure po krajevnem času. Foto: Reuters
Volišča so bila odprta do 19. ure po krajevnem času. Foto: Reuters

Volišča odprta že od torka

Glasovanje se je sicer začelo že v torek, ko je svoj glas oddalo okoli pet odstotkov volilnih upravičencev. Tihanovska je posvarila pred mogočimi prevarami na volitvah in pozvala podpornike, naj svoj glas raje oddajo šele danes. Glede na navedbe beloruske osrednje volilne komisije naj bi od torka svoj glas skupno oddalo že nekaj več kot 40 odstotkov volivcev.

V Minsku so veljali poostreni ukrepi nadzora. Z območja so prihajala tudi poročila o težavah z dostopom do spleta, zlasti do družbenih omrežij, aplikacij za sporočanje in nekaterih drugih spletnih strani, blizu opoziciji.

V preteklosti so mednarodni opazovalci kritizirali volitve v Belorusiji kot nedemokratične. Na tokratnih volitvah pa opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) sploh ni bilo, saj so prepozno prejeli vabilo Belorusije. Pred volitvami so zunanji ministri Francije, Nemčije in Poljske v skupni izjavi pozvali k svobodnim in pravičnim volitvam.

Predsedniške volitve v Belorusiji