Mama Navalnega in mama njegove žene sta danes znova obiskali grob. Foto: Reuters
Mama Navalnega in mama njegove žene sta danes znova obiskali grob. Foto: Reuters

Grob Alekseja Navalnega je po petkovem pogrebu znova obiskala tudi njegova mama Ljudmila Navalna, ki jo je spremljala Ala Abrosimova, mati vdove Julije Navalne, ki živi v tujini.

V petek je v cerkvi v moskovskem okrožju Marin potekala pogrebna slovesnost, ki ji je sledil pokop na pokopališču Borisov. Kljub grožnji z aretacijami se je pogreba udeležilo več tisoč ljudi, vključno s tujimi diplomati, med njimi veleposlaniki ZDA, Francije, Nemčije, vodja misije EU-ja v državi in tudi slovenska veleposlanica v Moskvi Darja Bavdaž Kuret.

Več kot četrt milijona ljudi je spremljalo slovo od Navalnega na njegovem kanalu YouTube, ki je v Rusiji blokiran.

"On je bil tisti, ki mi je odprl oči glede obstoječega političnega položaja v Rusiji," je dejala ena od žalujočih, ki ni navedla svojega imena. "Pozorno sem spremljala vse njegove preiskave. Pokazala sem jih svojim prijateljem, ki jih politika ni preveč zanimala. Poskušala sem jih pokazati svojim staršem, a to je bilo težje. Rada imam resnico, ljubim poštenost. Zelo sem vesela, ko resnica zmaga."

Policija prijela več kot 120 ljudi

Čez dan naj bi policija po vsej državi prijela več kot sto ljudi. Po navedbah nevladne organizacije OVD-Info v 19 mestih skupno najmanj 128 ljudi, od tega samo v Novosibirsku približno 20.

Sodišča v nekaterih ruskih regijah so medtem ime Navalnega uvrstila med prepovedano ekstremistično simboliko. Na podlagi tega so oblasti ljudem, ki so na plakate napisali ime opozicijskega voditelja, izrekle kazni. Za zdaj ni jasno, ali bo sankcionirano tudi navajanje imena Alekseja Navalnega na družbenih omrežjih.