Pogrebna slovesnost je bila v pravoslavni cerkvi, posvečeni Mariji, v moskovskem okrožju Marin, kjer je več let z družino živel Navalni. V cerkev so tik pred začetkom obreda pripeljali krsto s truplom Navalnega, ki naj bi jo prejeli z zamudo. Zbrani so prihod pozdravili z aplavzom in vzkliki
Pogrebna slovesnost je bila v pravoslavni cerkvi, posvečeni Mariji, v moskovskem okrožju Marin, kjer je več let z družino živel Navalni. V cerkev so tik pred začetkom obreda pripeljali krsto s truplom Navalnega, ki naj bi jo prejeli z zamudo. Zbrani so prihod pozdravili z aplavzom in vzkliki "ti se nisi bal, tudi mi se ne", "ne vojni" in "ne bomo pozabili". Foto: Reuters

Krsto s posmrtnimi ostanki Navalnega so opoldne prepeljali v cerkev Matere Božje v okrožju Marin na jugovzhodu Moskve, kjer je potekalo bogoslužje, potem pa so ga pokopali na pokopališču Borisov. Pogreba sta se udeležila tudi njegova starša, 69-letna mati Ljudmila, ki sicer ne živi v Rusiji, in oče Anatolij.

Kljub svarilu oblasti pred protesti in ob grožnji aretacije so se od najvidnejšega kritika prišli poslovit številni. Slovesnosti so se udeležili tudi veleposlaniki Nemčije, Francije in ZDA. Prisotna je bila tudi slovenska veleposlanica v Moskvi Darja Bavdaž Kuret.

Več kot 65 aretacij

Pred cerkvijo so bili številni policisti in več deset policijskih vozil. "Kakršno koli nedovoljeno zbiranje bo v nasprotju z zakonodajo, in tisti, ki bodo sodelovali, bodo odgovarjali," je sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov.

Po navedbah organizacije OVD-Info so doslej v več mestih pridržali 67 ljudi, od tega šest v Moskvi in 18 v Novosbirsku

Posnetki iz notranjosti cerkve niso bili na voljo, z območja so poročali tudi o motnjah v mobilnem omrežju. Vseeno je v javnost prišlo nekaj fotografij.

Na omrežju X se je na dan pogreba možu poklonila tudi Julija Navalna, ki je zunaj države in se ni udeležila pogrebne slovesnosti. Zahvalila se mu je za 26 let popolne sreče. "Ne vem, kako bom živela brez tebe, vendar se bom potrudila, da boš tam zgoraj vesel zame in ponosen name. Ne vem, ali mi bo to uspelo ali ne, ampak poskusila bom."

Na pogrebu je bilo pridržanih nekaj ljudi. Foto: Reuters
Na pogrebu je bilo pridržanih nekaj ljudi. Foto: Reuters

"Nikogar ni strah"

Ljudje s cvetjem so pred cerkev, pred katero so policisti namestili ograje, prišli že več ur pred začetkom pogrebnih slovesnosti. "Vsi smo tukaj skupaj. Nikogar ni strah," je novinarju neodvisnega časopisa Nova Gazeta povedal moški, ki ni navedel svojega imena. "Prišel sem, da podprem njegovo družino in pokažem, da niso sami."

Drugi moški z rdečim cvetjem v rokah je dejal, da je smrt Navalnega občutil kot osebno izgubo in da ga je občudoval zaradi njegove neustrašnosti in preprostega govora. Po besedah ene od udeleženk je bil Navalni njen junak, medtem ko je mladenič v bližini pozdravil pokojnega opozicijskega politika kot "simbol upora" in dejal, da je prišel, da bi pokazal, da v Rusiji vsi ne podpirajo oblasti.

Pogrebne slovesnosti se je udeležilo okoli 10.000 ljudi. Nekateri so vzklikali "Rusija brez Putina", "Putin je morilec", "Ne bomo oprostili" in "Rusija bo svobodna".

Pred cerkvijo v Moskvi so se že več ur pred slovesnostjo zbrali podporniki Navalnega, da bi se poslovili od njega, pri čemer je bila močno poostrena varnost, policisti so postavili železno ograjo. Foto: Reuters
Pred cerkvijo v Moskvi so se že več ur pred slovesnostjo zbrali podporniki Navalnega, da bi se poslovili od njega, pri čemer je bila močno poostrena varnost, policisti so postavili železno ograjo. Foto: Reuters

Podporniki Navalnega, ki niso v Rusiji in so jih ruske oblasti označile za skrajneže, ki jih podpirajo ZDA, so pozvali ljudi, ki želijo počastiti spomin Navalnega, vendar se ne morejo udeležiti pogrebne slovesnosti, naj se v petek zvečer ob 19. uri po krajevnem času odpravijo na določene znamenitosti v svojih mestih.

Podporniki so obljubili, da bodo dnevne dogodke v živo prenašali po spletu. To se je zgodilo, pogrebno slovesnost so prenašali po kanalu Navalnega, ki je v Rusiji sicer prepovedan. Stran je imela okoli 250.000 ogledov.

Sprevoda ob pogrebu se je udeležila tudi slovenska veleposlanica v Moskvi Darja Bavdaž Kuret. Foto: MZEZ
Sprevoda ob pogrebu se je udeležila tudi slovenska veleposlanica v Moskvi Darja Bavdaž Kuret. Foto: MZEZ

Scholz: Rusi so sprejeli veliko tveganje

Nemški kancler Olaf Scholz je pohvalil pogum teh Rusov, ki so se kljub nevarnosti aretacije in ob močni policijski prisotnosti prišli na ulice poklonit najvidnejšemu kritiku Kremlja.
"Aleksej Navalni je svoj boj za demokracijo in svobodo plačal z življenjem," je zapisal na omrežju X. "Po njegovi smrti pogumni Rusi nadaljujejo njegovo zapuščino. Številni so bili danes na pogrebu in so sprejeli veliko tveganje – za svobodo," je dodal.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je izrazil sožalje družini in prijateljem Navalnega in prepričanje, da njegova prepričanja ne bodo izginila, ker da idej ni mogoče mučiti, zastrupiti ali ubiti. "Navalni ostaja navdih za številne v Rusiji in drugod," je dodal v izjavi.

Ameriško veleposlaništvo v Moskvi se je po pogrebu na omrežju X Navalnega spomnilo kot "svetlega primera tega, kaj bi Rusija lahko in morala biti". Ameriška veleposlanica se je tudi pridružila množici pred cerkvijo, tako kot več drugih tujih diplomatov.

Na mrliškem listu piše, da je umrl naravne smrti

Navalni je umrl med prestajanjem 19-letne zaporne kazni v kazenski koloniji v kraju Harp na severu Rusije. Vzrok njegove smrti uradno še ni znan, na mrliškem listu, ki ga je podpisala njegova mama, piše, da je umrl naravne smrti. Številne zahodne države odgovornost za njegovo smrt neposredno pripisujejo ruskemu predsedniku, vdova Navalnega Julija je dejala, da je njenega moža ubil Putin. "Putin mora odgovarjati za to, kar je storil z mojo državo, kar je storil sosednji miroljubni državi in kar je storil Alekseju," je v nagovoru evropskim poslancem dejala Navalna.

Navalni, nekdanji odvetnik, je bil najodločnejši politični nasprotnik Putina, odkar je ruski voditelj konec leta 1999 prišel na oblast, organiziral ulične proteste in objavil odmevne preiskave o domnevni korupciji nekaterih pripadnikov vladajoče elite.

Zaradi vrste kazenskih obtožb zaradi goljufije in ekstremizma, ki so bile po Navalnem politično motivirane, je bil obsojen na več kot 30 let zapora.

Navalni se je leta 2021, potem ko se je zdravil zaradi zastrupitve z živčnim strupom, iz Nemčije vrnil v Rusijo, kjer so ga takoj priprli.

Putin, ki bo po pričakovanjih čez dva tedna znova izvoljen za nov šestletni predsedniški mandat, smrti Navalnega še ni komentiral.

Pred pogrebom so njegovi podporniki očitali oblastem, da so jim preprečile načrte za večjo civilno žalno slovesnost, in povedali, da je neznanim posameznikom celo uspelo preprečiti poskuse najema pogrebnega avtomobila, ki bi ga prepeljal na pogreb.

Materi umrlega ruskega opozicijskega voditelja Navalnega Ljudmili so sinovo truplo izročili šele prejšnjo soboto, osem dni po njegovi smrti. Po njenih besedah so jo preiskovalci izsiljevali in jih postavljali pogoje, kje, kdaj in kako naj bo Navalni pokopan. Sodelavci enega najostrejših kritikov predsednika Putina so več dni iskali prostor, kjer se bodo lahko njegovi podporniki od njega poslovili.

V Moskvi so pokopali ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega