Oblasti trdijo, da je 21-letni David storil samomor, a njegova družina je prepričana, da ga je ubila policija. Foto: EPA
Oblasti trdijo, da je 21-letni David storil samomor, a njegova družina je prepričana, da ga je ubila policija. Foto: EPA

Gre za očeta Davida Dragičevića, ki so ga 24. marca lani našli mrtvega, pri čemer njegova družina trdi, da ga je umorila policija.

V izjavi je policija navedla, da so Davorja Dragičevića na ponedeljkovem protestu v Banjaluki iskali zaradi groženj dvema osebama.

Dragičević je srbskega člana predsedstva BiH-a Milorada Dodika in notranjega ministra Republike Srbske Dragana Lukača imenoval za "največja kriminalca". "Ali gresta v zapor ali grem jaz v grob," je dejal.

Policija je že v ponedeljek prepovedala vse nadaljnje shode skupine Pravica za Davida, ki zahteva preiskavo smrti 21-letnika. Za prepoved so se odločili, ker člani skupine po njihovem mnenju kršijo zakone. Napovedali so, da bodo aretirali vse, ki bodo prekršili prepoved.

Prikrivanje umora?

Na protestih na trgu v Banjaluki so se v podporo iskanja pravice za Davida ljudje zbirali vsak dan od 26. marca. Foto: EPA
Na protestih na trgu v Banjaluki so se v podporo iskanja pravice za Davida ljudje zbirali vsak dan od 26. marca. Foto: EPA

Še pred tem je policija v nedeljo na protestu zaradi kršenja javnega reda in miru ter kaznivih dejanj aretirala nekaj ljudi. Natančnega števila ni objavila, je pa izdala tiralice za štiri ljudi, med njimi za Davidovega očeta Davorja.

Kje je Davor Dragičević, trenutno ne ve nihče - nazadnje so ga videli na nedeljskih protestih, član njegove družine pa je za agencijo Patria povedal, da razmišlja, da bi prijavil njegovo izginotje, kar pa njegova žena Suzana zanika. "Komu naj prijavim izginotje? Tudi Davidovo izginotje sem prijavila, pa ga nisem našla," je dejala Suzana Dragičević za net.hr.

Na dan je prišlo, da naj bi se Dragičević zatekel na britansko veleposlaništvo v Sarajevu, kar pa so z veleposlaništva v torek zanikali in ob tem dodali, da niso na noben način povezani z organizacijo protestov v Banjaluki.

Davida Dragičevića so našli mrtvega 24. marca lani. Njegova smrt je bila uradno razglašena za samomor, ki naj bi ga domnevno storil, ker je bil obtožen kraje. Njegovi starši trdijo, da ga je umorila policija. Oblasti Republike Srbske so obtožili, da prikrivajo umor, da bi zaščitili policiste.

Na protestih na trgu v Banjaluki so se v podporo iskanja pravice za Davida ljudje zbirali vsak dan od 26. marca.