Spopadi med policijo in protestniki v Moskvi. Foto: Reuters
Spopadi med policijo in protestniki v Moskvi. Foto: Reuters

Navalnega so priprli po vrnitvi iz Nemčije, kjer se je zdravil po zastrupitvi. Opozicijski voditelj je iz pripora pozval k množičnim protestom. Ruske oblasti so posvarile ljudi, naj se jih ne udeležijo, saj tvegajo okužbo z novim koronavirusom in aretacijo zaradi udeležbe na nedovoljenem shodu.

Kljub temu so v številnih mestih po vsej Rusiji potekali množični shodi. V Moskvi se je po oceni Reutersa zbralo 40.000 ljudi, s čimer naj bi šlo za enega največjih protestov v zadnjih letih. Oblasti sicer udeležbo ocenjujejo na 4000.

Zaveznik Navalnega Leonid Volkov je pozval ljudi, naj se prihodnji teden znova zberejo, da rešijo Navalnega "iz krempljev njegovih morilcev".

Ruska policija je po navedbah nevladne organizacije OVD Info po državi aretirala 2250 ljudi, od tega 855 v Moskvi in 327 v Sankt Peterburgu.

Rusija: Na množičnih protestih v podporo Navalnemu aretirali 2000 ljudi

Od Vladivostoka do Moskve

Protesti so se najprej začeli na ruskem daljnem vzhodu in v Sibiriji, med drugim v mestih Vladivostok, Habarovsk in Čita, kjer je po navedbah privržencev Navalnega na ulice odšlo več tisoč ljudi. Aktivisti so objavili posnetke s protestov v Habarovsku, na katerem je videti policiste, kako pretepajo protestnike in jih potiskajo v policijska vozila. V tem mestu so ljudje protestirali tudi zaradi zaprtja priljubljenega nekdanjega guvernerja lani poleti.

"Mi smo oblast"

Tudi v mestih Vladivostok in Irkutsk se je kljub nizkim temperaturam zbralo več sto protestnikov. Vzklikali so "Mi smo oblast" in "Putin je lažnivec". V Vladivostoku naj bi bile aretacije nasilne – policisti so sodeč po posnetkih tekli za protestniki in jih tepli z gumijevkami.

V Moskvi se je po ocenah Reutersa zbralo več kot 40.000 protestnikov, kar pomeni, da gre za enega največjih nedovoljenih protestov v zadnjih letih. Med njimi so bili številni mladi, ki so med drugimi nosili transparente z napisi "Rusija bo svobodna" in "Putin je morilec".

Na prizorišču protestov se je znašel črn avtomobil, domnevno z vladnimi uradniki, ki so ga protestniki napadli. Foto: Reuters
Na prizorišču protestov se je znašel črn avtomobil, domnevno z vladnimi uradniki, ki so ga protestniki napadli. Foto: Reuters

Po ocenah oblasti se je zbralo 4000 ljudi, po ocenah zaveznikov Navalnega pa 50.000 ljudi. Številni protestniki so policiste obmetavali s snežnimi kepami.

Tamkajšnja policija je že predtem napovedala, da bo nemudoma ustavila vsakršno nedovoljeno zborovanje, zato iz mesta prihajajo poročila o množičnih prijetjih protestnikov. Moskovski župan Sergej Sobjanin je napovedane proteste obsodil kot nesprejemljive sredi epidemije novega koronavirusa.

Že v četrtek so oblasti aretirale nekaj tesnih sodelavcev Navalnega, med drugimi vidno predstavnico opozicijskega gibanja Ljubov Sobolj in tiskovno predstavnico Navalnega Kiro Jarmiš, ki bosta stopili pred sodnika, ker sta pozivali k nezakonitim protestom. Na shodu so kratko pridržali tudi ženo Navalnega, Julijo, ki so jo kmalu izpustili.

Zaskrbljenost EU-ju in ZDA, protesti v Evropi

Policija je po državi aretirala več kot 2000 ljudi. Foto: Reuters
Policija je po državi aretirala več kot 2000 ljudi. Foto: Reuters

Na dogajanje v Rusiji se je prek Twitterja odzval visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell, ki je zapisal, da dogodke spremlja z zaskrbljenostjo. "Obžalujem obsežna pridržanja, nesorazmerno uporabo sile, prekinitve medmrežja in telefonskih povezav," je zapisal in dodal, da bo v ponedeljek o "nadaljnjih korakih" razpravljal z zunanjimi ministri EU-ja.

V Moskvi so aretirali tudi nekaj novinarjev, ki so poročali o protestih. Ameriško veleposlaništvo je obsodilo potezo. Britansko zunanje ministrstvo je izrazilo zaskrbljenost nad priprtjem mirnih protestnikov.

Protesti v podporo Navalnemu so potekali tudi v Evropi. Po več sto ljudi se je zbralo v Litvi, Estoniji, Bolgariji in na Poljskem, okoli tisoč v mestih po Nemčiji ter 200 v Parizu.

Izpadi spletnih in telefonskih povezav

Rusko tožilstvo je posvarilo državljane pred udeležbo na protestih v času pandemije covida-19, ruski telekomunikacijski regulator Roskomnadzor pa je družbena omrežja, kot sta Tiktok in Vkontakte, opozoril, naj ne spodbujajo mladoletnikov k udeležbi na shodih. Med protesti je bilo več izpadov medmrežnih in telefonskih povezav.

Navalni mora biti v priporu do 15. februarja. Foto: Reuters
Navalni mora biti v priporu do 15. februarja. Foto: Reuters

44-letni Navalni se je v nedeljo vrnil v Rusijo po več mesecih bivanja v Nemčiji, kjer se je zdravil po zastrupitvi z živčnim strupom novičok. Po pristanku na moskovskem letališču Šeremetjevo so ga ruske oblasti prijele, v ponedeljek pa so po zaslišanju sporočile, da bo v priporu do 15. februarja.

Čigava je palača ob Črnem morju?

Navalni je najglasnejši kritik dolgoletnega ruskega voditelja Vladimirja Putina. Ruski okoljski aktivist Dimitrij Ševčenko je sicer medijem pred kratkim poslal posnetke, ki naj bi prikazovali do zdaj skrito Putinovo palačo ob Črnem morju, ki naj bi bila velika kar 18.000 kvadratnih metrov, njena gradnja pa naj bi stala več kot milijardo evrov. Kremelj obtožbe, da je vila Putinova last, zanika.