Navalni se je v nedeljo vrnil v Rusijo po več mesecih bivanja v Nemčiji, kjer se je zdravil po zastrupitvi z živčnim strupom novičok. Foto: EPA
Navalni se je v nedeljo vrnil v Rusijo po več mesecih bivanja v Nemčiji, kjer se je zdravil po zastrupitvi z živčnim strupom novičok. Foto: EPA

Ekipa Navalnega, ki mu je sodišče odredilo pripor do 15. februarja, je pozvala k protestom v 65 ruskih mestih, kjer bodo zahtevali, naj ga izpustijo. Oblasti so shode, ki jih njegovi privrženci napovedujejo na družbenih omrežjih, razglasile za nezakonite.

Navalni se je v nedeljo vrnil v Rusijo po več mesecih bivanja v Nemčiji, zatem pa so ga ruske oblasti prijele. Foto: EPA
Navalni se je v nedeljo vrnil v Rusijo po več mesecih bivanja v Nemčiji, zatem pa so ga ruske oblasti prijele. Foto: EPA

Aretirali še druge vidne člane opozicije

Potem ko je bilo v četrtek aretiranih več sodelavcev Navalnega, oblasti pregon nadaljujejo. V Vladivostoku je bila aretirana koordinatorka tamkajšnje pisarne opozicijskega gibanja Ekaterina Vedernikova, v Novosibirsku pa sodelavka tamkajšnje pisarne Elena Noskovec.

V četrtek sta bili aretirani vidna predstavnica gibanja Ljubov Sobol in tiskovna predstavnica Navalnega Kira Jarmiš, ki bosta stopili pred sodnika, ker sta pozivali k nezakonitim demonstracijam.

Odvetnica Jarmiševe Veronika Poljakova je sporočila, da bi bila lahko 31-letnica obsojena na deset dni zapora. 33-letna Sobolova pa bi lahko za zapahi ostala 30 dni, vendar je to po mnenju njenega odvetnika Vladimirja Voronina malo verjetno, ker ima majhnega otroka.

Aretirali so tudi druge vidne člane opozicije iz mest Vladivostok, Novosibirsk in Krasnodar, poroča britanski BBC.

Navalni v priporu do sredine februarja

Rusko tožilstvo je državljane posvarilo pred udeležbo na protestih v času pandemije novega koronavirusa, ruski telekomunikacijski regulator Roskomnadzor pa je družbena omrežja, kot sta Tiktok in Vkontakte, opozoril, naj mladoletnikov k udeležbi na shodih ne spodbujajo.

Moskovska policija je napovedala, da bo opozicijske proteste zatrla. Tako poskuse izvedbe nedovoljenih javnih dogodkov kot tudi vsakršna provokativna dejanja udeležencev bodo obravnavali kot grožnjo javnemu redu in jih bodo takoj zatrli, je policija opozorila v sporočilu za javnost.

Sorodna novica Začetek sojenja Navalnemu preložen na 5. februar

Navalni se je v nedeljo vrnil v Rusijo po več mesecih bivanja v Nemčiji, kjer se je zdravil po zastrupitvi z živčnim strupom novičok. Po pristanku na moskovskem letališču Šeremetjevo so ga ruske oblasti prijele, v ponedeljek pa so po zaslišanju sporočile, da bo v priporu do 15. februarja.

EU poziva Rusijo k takojšnji izpustitvi Navalnega

Evropska unija (EU) poziva Rusijo k takojšnji izpustitvi Navalnega, ob tem pa državo poziva, naj zagotovi njegovo varnost in popolno ter brezpogojno spoštovanje njegovih pravic, je po virtualnem vrhu EU-ja poudaril predsednik Evropskega sveta Charles Michel. "Obsojamo njegovo pridržanje," je poudaril.

Poleg tega Unija od Rusije pričakuje neodvisno in pregledno preiskavo napada na Navalnega ter da bo v celoti sodelovala z Organizacijo za prepoved kemičnega orožja (OPCW) za zagotovitev nepristranske mednarodne preiskave, je še povedal Michel.

Nekateri njegovi podporniki so se aretaciji Navalnega upirali, za soboto pa napovedujejo proteste. Foto: EPA
Nekateri njegovi podporniki so se aretaciji Navalnega upirali, za soboto pa napovedujejo proteste. Foto: EPA

Po telefonu s Putinom

Predsednik Evropskega sveta je k izpustitvi Navalnega pozval tudi v telefonskem pogovoru z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. EU je enoten v pozivu Rusiji, naj Navalnega takoj izpusti in nadaljuje preiskavo poskusa umora tega opozicijskega politika, je Michel sporočil Putinu.

Voditelja sta govorila tudi o sodelovanju v boju proti pandemiji covida-19 in potrebi po krepitvi svetovnega miru in varnosti.

O primeru Navalnega bodo v ponedeljek razpravljali zunanji ministri EU-ja, evropski poslanci pa so zaradi aretacije ruskega opozicijskega voditelja ta teden pozvali k bistveni zaostritvi sankcij proti Rusiji, zahtevali pa so tudi, naj se ustavi gradnja plinovoda Severni tok 2.