Po odločitvi sodišča je Navalni Ruse pozval k protestom. Foto: EPA
Po odločitvi sodišča je Navalni Ruse pozval k protestom. Foto: EPA

Odvetnik opozicijskega politika Vadim Kobzev je iz improvizirane sodne dvorane na policijski postaji sporočil, da je sodišče odločilo, da mora Navalni do 15. februarja ostati v priporu.

"Pridržali so ga na meji, odpeljali neznano kam, njegov odvetnik ni dobil dostopa, zaslišanje so izvedli po hitrem postopku kar na policijski postaji in pridržan je za 30 dni," je sporočila njegova tiskovna predstavnica Kira Jarmiš. "Temu ne moremo reči niti parodija vladavine prava," je dodala.

Po odločitvi sodišča je Navalni Ruse pozval k protestom. "Ne molčite. Uprite se. Pojdite na ulice," je 44-letnik dejal v posnetku s policijske postaje, ki je bil objavljen na YouTubu.

Po aretaciji voditelja ruske opozicije Alekseja Navalnega na letališču v Rusiji je v ponedeljek sledilo njegovo zaslišanje na sodišču. Foto: EPA
Po aretaciji voditelja ruske opozicije Alekseja Navalnega na letališču v Rusiji je v ponedeljek sledilo njegovo zaslišanje na sodišču. Foto: EPA

Navalni že na zaslišanju: "To je popolno brezpravje"

Po aretaciji voditelja ruske opozicije Alekseja Navalnega na letališču v Rusiji je v ponedeljek sledilo njegovo zaslišanje na sodišču. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je pozive Zahoda k njegovi izpustitvi označil za "načrten odziv" zunaj države.

Alekseja Navalnega so pripeljali v sodno dvorano na policijski postaji v Himkiju na obrobju Moskve. Njegova odvetnica Olga Mihajlova je opozorila, da mu niso omogočili pravnega zastopanja. "Ne smem vstopiti v stavbo policijske uprave v okrožju Himki," je dejala.

Njegova ekipa je tudi objavila videoposnetek Navalnega ob prihodu na zaslišanje. "Videl sem veliko norčevanja iz pravosodja, vendar so tokrat (...) raztrgali in zavrgli ruski kazenski zakonik," je dejal. "To ni mogoče. To je popolno brezpravje," je bil ogorčen. Jarmiševa je na Twitterju sporočila, da sta dva odvetnika vodje opozicije smela vstopiti v stavbo policije, vendar do Navalnega nista imela dostopa.

Aleksej Navalni v Rusiji dobil zaporno kazen

Aretiran v nedeljo na ruskem letališču

Navalni se je v nedeljo vrnil v Rusijo po več mesecih bivanja v Nemčiji zaradi zastrupitve z novičokom. Po pristanku na moskovskem letališču Šeremetjevo, ko je šel skozi kontrolo potnih listov, so ga prijeli. Ruska zvezna služba za zapore je sporočila, da so ga prijeli zaradi "več kršitev" pogojne zaporne kazni zaradi prevar iz leta 2014 in da bo v priporu ostal do odločitve sodišča. Grozijo mu okoli tri leta in pol zapora. Iz sveta se danes vrstijo pozivi k njegovi izpustitvi.

Po aretaciji ruskega vodje opozicije Alekseja Navalnega se z vsega sveta še vedno vrstijo pozivi Moskvi k njegovi izpustitvi. Pozivi prihajajo iz ZDA, Evrope, za njegovo prostost se je zavzel tudi žvižgač Edward Snowden, ki mu je Rusija odobrila azil.

Lavrov: Zahod poskuša odvrniti pozornost od svojih kriz

Lavrov se je na številne odzive zahodnih politikov o izpustitvi Navalnega odzval z besedami, da so kritike Kremlja glede Alekseja Navalnega "načrtno odmevale zunaj Rusije, na Zahodu, ki je zaradi njegove zastrupitve uvedel sankcije proti Moskvi".

Dodal je še, da želijo zahodni politiki s svojimi izjavami "odvrniti pozornost od globokih kriz, v katerih so se znašle njihove države".

V Nemčiji je Navalni okreval po avgustovski zastrupitvi z živčnim strupom novičokom v Sibiriji, za katero krivi Moskvo, ta pa vpletenost zanika. Foto: EPA
V Nemčiji je Navalni okreval po avgustovski zastrupitvi z živčnim strupom novičokom v Sibiriji, za katero krivi Moskvo, ta pa vpletenost zanika. Foto: EPA

Pozivi politikov iz ZDA in Evrope

Že v nedeljo se je za prostost Navalnega zavzelo več evropskih voditeljev, med njimi predsednik Evropskega sveta Charles Michel in visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell, poljski premier Mateusz Morawiecki, češki zunanji minister Tomaš Petriček in številni italijanski politiki. Takšno stališče so izrazili tudi iz Nemčije in Francije ter direktorica ruske pisarne Amnesty International Natalija Zviagina.

Alekseja Navalnega so pripeljali v sodno dvorano na policijski postaji v Himkiju na obrobju Moskve. Foto: EPA
Alekseja Navalnega so pripeljali v sodno dvorano na policijski postaji v Himkiju na obrobju Moskve. Foto: EPA

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je aretacijo Navalnega ob prihodu na moskovsko letališče v nedeljo zvečer označil za "poskus utišanja opozicijskega voditelja in drugih kritičnih glasov v Rusiji". Vlado v Moskvi je pozval, naj da možnost vsem političnim strankam in kandidatom, ki bi radi sodelovali v volilnem procesu, ter se zavzel za brezpogojno izpustitev Navalnega.

Nemška kanclerka Angela Merkel je obsodila aretacijo Navalnega in pozvala k njegovi izpustitvi. Njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert je dejal, da kanclerka obsoja njegovo aretacijo, ki da krši načela vladavine prava, Nemčija pa Rusijo poziva k takojšnji izpustitvi Navalnega.

Nemški zunanji minister Heiko Maas je poudaril, da se je Navalni zavestno odločil vrniti v Rusijo, ker tam vidi svoj osebni in politični dom. "Dejstvo, da so ga ruske oblasti prijele ob prihodu v domovino, je popolnoma nerazumljivo," je dejal.

Tudi visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije (EU) Josep Borrell je obsodil aretacijo Navalnega in zahteval njegovo takojšnjo izpustitev. "Politizacija sodstva je nesprejemljiva in pravice Navalnega je treba spoštovati," je zapisal v izjavi za javnost. Ruske oblasti je tudi pozval k takojšnji izpustitvi vseh novinarjev in državljanov, ki so bili pridržani v povezavi s poročanjem ali podporo Navalnemu ob njegovi vrnitvi.

Pozivi k izpustitvi Navalnega

Žena Julija in odvetnik v Rusiji

Navalni se je v nedeljo vrnil v Rusijo po več mesecih bivanja v Nemčiji zaradi zastrupitve z novičokom. Po pristanku na moskovskem letališču Šeremetjevo so ga aretirali, ko je prestopil kontrolo potnih listov. Njegovi ženi Juliji, tiskovni predstavnici in odvetniku so dovolili vstop v državo. Navalnega je na letališču pričakala skupina podpornikov, ki jih je policija aretirala.