Protestniki opozarjajo, da so gumijasti naboji, ki jih zoper njih uporablja policija, krivi za številne hude poškodbe. Foto: Reuters
Protestniki opozarjajo, da so gumijasti naboji, ki jih zoper njih uporablja policija, krivi za številne hude poškodbe. Foto: Reuters

Kot je danes sporočil njegov odvetnik, mu je izstrelek hudo poškodoval oko. "V šoku je. Do konca življenja bo invalid. To je tragedija zanj in za njegovo družino," je za televizijo BFM dejal odvetnik Philippe de Veulle.

Odvetnik je dodal, da bo zaradi poškodbe vložil pritožbo proti policiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rodriguesa so po strelu prepeljali v bolnišnico, kjer je noč preživel v umetni komi. Za televizijo LCI je dejal, da ga je v nogo zadela tudi posebna granata, ki jo policija uporablja za nadzor protestnikov. Pri tej vrsti granate se sprožijo močen zvok in svetloba ter gumijaste kroglice.

Policijo je obtožil, da uporabijo prav vse nasilne prijeme, ki jih zakonodaja dovoljuje.
Rodrigues, ki ima okoli 50.000 sledilcev na Facebooku, je sobotni protest prenašal v živo, ko je bil zadet. Očividci so pobrali projektile, s katerimi je bil zadet. Policija namerava incident preiskati.

Protesti proti vladi trajajo od sredine novembra. Foto: Reuters
Protesti proti vladi trajajo od sredine novembra. Foto: Reuters

AFP poroča, da so tovrstni gumijasti naboji v Franciji zelo razvpiti, saj se jih od začetka protestov novembra krivi za več deset hudih poškodb med protestniki.

Po uradnih podatkih na ulicah 69.000 ljudi

Notranje ministrstvo je ocenilo, da se je sobotnih protestov v Franciji skupno udeležilo okoli 69.000 ljudi, prejšnji teden jih je bilo 84.000.

Protesti rumenih jopičev v Franciji potekajo vse od novembra lani in so uperjeni proti politikam predsednika Emmanuela Macrona, ki ga označujejo za predsednika bogatih. Protestniki zahtevajo njegov odstop.

Macron se je na proteste odzval najprej decembra lani z več milijard težkimi socialnimi ukrepi. Pozval je tudi k javni razpravi, v okviru katere bodo lahko državljani vse do sredine marca v svojih občinah podali predloge za izboljšanje razmer. Francoski predsednik se redno udeležuje razprav z državljani po različnih delih Francije.