Poljska je na meji z Belorusijo postavila varnostno ograjo. Foto: Reuters
Poljska je na meji z Belorusijo postavila varnostno ograjo. Foto: Reuters

"Naloga države je, da varuje mejo, in tega ne morejo spremeniti niti politika niti človeška čustva," je po seji poljske vlade v mestu Bialystok na vzhodu Poljske dejal Tusk in dodal, da bo pas ponekod – denimo na območju naravnih rezervatov – širok tudi do dva kilometra, a teh odsekov ne bo veliko.

"Gre seveda za to, da nezakonitim migrantom otežimo prečkanje poljsko-beloruske meje in ustvarimo boljše razmere za mejno stražo, policijo in vojake," je še pojasnil.

Poljski premier je maja Rusijo obtožil, da organizira in usklajuje tihotapljenje več tisoč migrantov na Poljsko oziroma v Evropo prek Belorusije. V istem času je napovedal tudi, da bo Varšava za utrjevanje in varovanje svoje meje z Belorusijo in rusko eksklavo Kaliningrad namenila več kot 2,3 milijarde evrov.

Leta 2022 je sicer Poljska, ki velja za eno največjih podpornic Ukrajine v boju proti ruski agresiji, na 186 kilometrih sicer približno 400-kilometrske meje z Belorusijo že postavila pet metrov visoko kovinsko ograjo s kamerami in senzorji, da bi odvrnila nezakonito prečkanje meje. Podobne ukrepe je uvedla tudi na meji z eksklavo Kaliningrad.

Konec maja je bil v spopadih z migranti, ki so skušali prečkati mejo, ubit poljski vojak, ki so ga zabodli skozi varnostno ograjo.

Po uradnih podatkih poljskih oblasti so letos našteli več kot 13.000 poskusov nezakonitega prečkanja meje iz Belorusije.