Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ustavno sodišče je konec oktobra razsodilo, da umetna prekinitev nosečnosti zaradi razvojnih nepravilnosti zarodka ni skladna z ustavo. Po novem bi bil tako na Poljskem splav mogoč le še v primeru incesta ali posilstva ter življenjske ogroženosti matere.

A da bi odločitev sodišča začela veljati, bi morala biti tudi uradno objavljena, kar pa se do roka, ki se je iztekel v ponedeljek, po poročanju poljske tiskovne agencije PAP ni zgodilo.

Na vprašanje novinarjev glede zamika objave je vodja kabineta premierja Michal Dworczyk v torek odgovoril z besedami, da o tej temi trenutno poteka razprava: "Dobro je, da si v tej situaciji, ki je težka in ki sproža veliko čustev, damo čas za dialog in za izdelavo novega stališča."

Razprava v parlamentu na pobudo predsednika

Razprava med vladajočo stranko Zakon in pravičnost (PiS) in njenimi koalicijskimi partnericami naj bi trenutno potekala o nedavnem predlogu zakona o splavu, ki ga je v parlament vložil poljski predsednik Andrzej Duda.

V skladu z njegovim predlogom bi bila prekinitev nosečnosti mogoča tudi ob usodnih deformacijah zarodka. Ni pa jasno, ali bi lahko koalicija zagotovila predlogu zadostno podporo v parlamentu, najverjetneje pa ne bi pomiril niti protestnikov.

Odločitev sodišča je namreč sprožila množične proteste po vsej državi. Na ulice poljskih mest je kljub prepovedi zbiranja ob pandemiji covida-19 odšlo na stotisoče ljudi. Samo v Varšavi se je po podatkih tamkajšnjih oblasti v petek zbralo okoli 100.000 ljudi. Več protestov je napovedanih tudi za ta teden.

Rok je potekel, Poljska nove zakonodaje o splavu še ni sprejela