V številnih evropskih mestih so s protesti izkazali solidarnost s Poljakinjami (fotografija iz Amsterdama), tudi v Sloveniji. Foto: Reuters
V številnih evropskih mestih so s protesti izkazali solidarnost s Poljakinjami (fotografija iz Amsterdama), tudi v Sloveniji. Foto: Reuters

Na Poljskem se že več kot teden dni vrstijo protesti v podporo pravicam žensk. Na 410 protestnih akcijah v sredo se je po podatkih poljske policije zbralo več kot 430 tisoč ljudi. Skoraj 80 ljudi so začasno pridržali, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Podporo poljskim protestnikom so izrazili tudi v Ljubljani. Na Poljskem so ženskam z odvzemom pravice do splava odvzeli tudi pravico do odločanja o lastnem telesu, so opozorili pri MAO.

Protesti proti omejevanju splava na Poljskem
Ne vem zakaj imam vedno znova občutek, ko se razvijajo debate o tej temi, da nasprotniki menijo, da ženske neznansko uživajo v tej svoji odločitvi za splav. Govorijo o nekih užitkih, egoizmu in dekadenci itd. itd. itd. Ste kdaj slišali za strpnost in izmenjavo mnenj v tem duhu. Sem mnenja, da pravica do splava mora obstajati, ženska ima pravico do splava. V idealnih rezmerah sta oba partnerna v zvezi sposobna to odločitev sprejeti skupaj. Ker je njuna zveza zdrava, oba sta v zvezi enakopravna in skupaj odločata o svoji skupni prihodnosti. Seveda se zatakne, saj so idealne razmere redke, precej je takih in drugačnih odklonov. V takih primerih je moje mnenje, da mora ženska imeti pravico, da za sebe v tistem trenutku poskrbi tako in na tak način, ki bo zanjo in njeno prihodnost, po njenem mnenju, pravilen. In take odločitve niso lahke! Eni želijo prikazati odločitev za splav, kot da je to enako nakupu novih nogavic. Ah ne, bom še bolj drastičen, po vašem mnenju za nakup nogavic porabijo več časa, kot za odločitev o splavu. Poznam pare, ki so se bili primorani odločati, tehtati, kaj narediti in to niso trenutki, ki jih privoščim komurkoli. Poznam take, ki bi ravnali drugače. In nekateri so. Pare, ki se jim je pripetil spontani splav. Vsi, brez izjeme, so šli čez kalvarije. Jaz pa sem stal ob strani vsem. In nikogar nič ne obsojam, ker vsak se je odločil zase in zase so se odločili najbolje, kot so se v dani situaciji lahko. Nikomur pa to ni bilo v zabavo in užitek, kot bi nekateri tukaj radi prikazali. Sigurno pa splav ni kontracepcija, vendar je to spet odklon, osebo, ki to počne, bi morala obravnavati tudi neka druga stroka. Če, karikiram, 5x zanosiš in 5x načrtno splaviš, no, tukaj nekaj ne štima v glavi.
-GorskiSkrat 2020-10-23T10:20:12+02:00
Povečanje rojstev zaradi uvajanja splava je čisto fantaziranje, saj splavi se bodo še naprej izvajali v tujini ali ilegalno. V bistvu je učinek prepovedi splava lahko celo negativen za nataliteto, ker potem bodo umirale matere. Poškodovana ali mrtva mati ne bo rodila nobenega otroka.
-hexen 2020-10-23T13:23:48+02:00
Torej so sodniki odločili, da bodo bogate Poljakinje splav opravile v tujini in revne plod v primeru okvare donosile in vzgajale otroka.
-copcop 2020-10-23T07:59:37+02:00
Najbolj žalostno je to, da starejši impotentni moški odločajo o ženskem telesu!
-Don Vito 2020-10-23T09:12:15+02:00
Na Poljskem novi protesti proti omejitvi splava

Protest pred veleposlaništvom v Ljubljani
Ob upoštevanju ukrepov za zajezitev pandemije covida-19 se je pet predstavnikov MAO v sredo okoli 11. ure zbralo pred veleposlaništvom Poljske, kjer so izobesili vrv in nanjo obesili žičnate obešalnike ‒ ti so namreč postali simbol protesta. Obenem so obesili še transparent z napisom "All eyes on Poland", v prevodu Vse oči so uperjene v Poljsko. "Pravica do splava bi morala biti ustavna pravica vseh oseb v moderni družbi, brez izjem. Ne gre samo za splav, gre za pravico do nadzora nad svojim telesom, ki pa jo v takih primerih države okrnijo," so povedali v govoru na protestni akciji. Kot je še pojasnil uradni predstavnik MAO Lars Podkrajšek, med protestno akcijo ni nihče prišel iz veleposlaništva. Po koncu okoli 20-minutne akcije pa je prišla policija, ki je odstranila obešalnike in transparent.

Neverjetno mi je kako lahkotno ljudje v družbi v kateri živim kot prvi (morda celo edini) izhod pomislijo na umor otroka, kot da gre za stvar. Po drugi strani pa za hišne ljubljenčke skrbijo frizerji, hotelirji, sprehajalci psov, na njih izvajajo precizne kirurške operacije pokrepljene z razsežnimi laboratorijskimi testi in rentgenskimi slikami, ko pa na koncu ljubljenček umre, pa zanj poskrbi podjetje, ki jih dostojno upepeli... ODKLOPNisem pravnik. Otrok verjetno v večini primerov pri razvezi pripade materi, a sigurno se preveri ali je mati vsaj fizično sposobna zanj skrbet, pa verjetno tudi mentalno ali finančno. Starš kateremu otrok ne pripada je sigurno dolžan plačevat preživnino. Država ma sigurno instrumente pomoči za take primere. Sigurno obstaja kar nekaj nevladnih organizacij, ki bi lahko v tem primeru pomagale. Samo voljo je potrebno in te danes pri ljudeh ni, je pa ZELO veliko sebičnosti.
-M_&_M 2020-10-23T08:44:53+02:00
To je pa res nonsense. Bodo sle pa v tujino splavit. Verjetno se bo razcvetel tudi crni trg splavov na Poljskem, kar pa je dosti manj varno, kot ce bi ohranili splave legalne. Dejstvo je, da ce zenska zeli splavit, bo v vsakem primeru nasla pot, da to naredi.
-girl0003 2020-10-23T09:48:28+02:00
Poljake, očitno, moti splav, ohranjajo pa dva razloga, ko je dovoljen. Posilstvo in incest. Dva razloga, ki povesta o narodu več kot svetohlinstvo z prepovedjo splava.
-Jeza 2020-10-23T07:54:48+02:00
Poljska je praktično edina država v EU s tako uteditvijo in to pomeni da bodo ženske pač hodile splave opravljati v tujino. Kar se zagotovo tudi že dogaja.
-Alchemist 2020-10-23T09:32:45+02:00
Solidarnostni protest pred poljskim veleposlaništvom
Sorodna novica Poljsko ustavno sodišče praktično prepovedalo splav

Ugotovili, da je zakonodaja neskladna z ustavo
Na Poljskem je ustavno sodišče prejšnji teden presodilo, da je sedanja zakonodaja, ki dovoljuje splav v primeru deformacij zarodka, neskladna z ustavo. Splav bo tako mogoč le še v primeru posilstva ali incesta ter ogroženosti življenja matere. Več tisoč protestnikov se dnevno zbira na ulicah poljskih mest, kjer protestirajo proti odločitvi sodišča in za pravice žensk. Do odločitve sodišča so kritični tudi v tujini, med drugim je komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović menila, da gre za kršitev človekovih pravic. Na Poljskem je pravica do umetne prekinitve nosečnosti že zdaj izredno omejena. Letno v državi izvedejo okoli 2000 legalnih splavov, od tega večino prav zaradi deformacij zarodka. A po ocenah skupin za pravice žensk je dejansko splavov 200 tisoč na leto, nezakonitih ali pa jih opravijo v tujini.

Bah... kozlarija. Prepoved splava nedefektnih fetusov še NEKAK razumem, tole je pa že zlobno. Umetno višanje številk rodnosti, z ljudmi, ki ne bodo imeli niti potenciala živeti samostojno in/ali kvalitetno. Pa seveda bodo zanje spet skrbele le matere, če očetom slučajno tole ne bo všeč. Srednji vek, here comes Poland again.
-Roky89 2020-10-23T08:25:05+02:00
Ljudje se dandanes tako bojijo svojega obstoja, da so na Poljskem še splav ukinili. Žal mi je otrok, ki se bodo rodili nezaželeno. Kam mi to gremo? Nas vera ponovno uničuje?
-Hyperion 2020-10-23T10:31:15+02:00
Medtem ko večina obsoja islam in njihovo ravnanje z ženskami, pozabljamo da krščanstvo s svojim pristopom ni nič kaj drugačno. Vsaj v državah kjer hočejo biti bolj papeški od papeža.
-dr. LeQuack 2020-10-23T08:19:33+02:00
Nobena pravica ni absolutna. In v tem primeru imas pravico zenske do razpolaganja s svojim telesom in pravico zarodka do zivljenja. Potrebno je stehtati med tema pravicama. Kar so storili Poljaki je to, da so popolnoma povozili eno pravico.
-makoshark 2020-10-23T09:53:51+02:00
Poljski premier protestnike pozval h koncu protestov
Poljska: Protesti proti prepovedi splava
Na Poljskem na prostem množice protestnikov