Poljska na meji z Belorusijo začela graditi ograjo iz bodeče žice. Foto: EPA
Poljska na meji z Belorusijo začela graditi ograjo iz bodeče žice. Foto: EPA

Ograja naj bi tekla skoraj polovico celotne dolžine gozdnate meje med državama, kjer je ujetih 32 prebežnikov iz Afganistana.

Poljska, ki je v zadnjih dneh za pomoč mejni straži število vojakov na meji povečala na 2000, vztraja, da so prebežniki le nekaj centimetrov od beloruskega ozemlja na območju, kjer meja ni jasno določena. V zadnjih dneh so jim hrano zagotovili beloruski mejni policisti.

Poljski mejni policisti so avgusta preprečili 3059 poskusov prečkanja meje, od tega 55 v zadnjem dnevu.

Pritiski na Belorusijo

Poljski premier Mateusz Morawiecki je v četrtek zavrnil zahtevo Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP), naj Varšava zagotovi pomoč prebežnikom, ki so obtičali na obmejnem območju med Poljsko in Belorusijo.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je namreč maja v odgovor na sankcije napovedal, da prebežnikom ne bo več preprečeval, da potujejo v Evropsko unijo. Od takrat se je njihovo število v državah, ki mejijo z Belorusijo, povečalo.

Države članice EU-ja so v preteklosti že odločno obsodile in zavrnile beloruske poskuse izkoriščanja migracijskih pritiskov, ter poskuse izkoriščanja ljudi v politične namene.