Lukašenko je zatrdil, da Belorusija ne ogroža nikogar. Foto: Reuters
Lukašenko je zatrdil, da Belorusija ne ogroža nikogar. Foto: Reuters

A če bodo zahodne države proti njemu in njegovim sodelavcem sprejele sankcije, bo protiukrepe sprejela tudi Belorusija, je dejal. "Nikomur ne grozimo, nikogar ne ogrožamo," je dejal.

Velika Britanija in ZDA ob obletnici uvajata nove sankcije proti Lukašenkovemu režimu - London ne bo več dovolil preletov in pristankov beloruskih letal, ameriški predsednik Joe Biden pa je na seznam sankcioniranih med drugim dodal beloruski olimpijski komite.

"Pred enim letom so ljudje Belorusije skušali doseči, da bi se slišalo njihove glasove in da bi oblikovali svojo lastno prihodnost s pomočjo najbolj osnovnega demokratičnega izražanja - volitev," je dejal Biden.

"Namesto spoštovanja jasne volje beloruskega ljudstva je Lukašenkov režim poneveril volitve, sledila pa je brutalna kampanja represije, da bi utišal upor," je dodal.

"Lukašenkov režim še naprej zatira demokracijo in krši človekove pravice v Belorusiji," pa je dejal britanski zunanji minister Dominic Raab.

Obtožbe ukradenih volitev

Lukašenko je državljanom spregovoril na prvo obletnico spornih predsedniških volitev, na katerih je bil uradno, z 80 odstotki glasov, izvoljen za šesti predsedniški mandat. A po mnenju opozicije so bile volitve poneverjene in je dejansko z veliko prednostjo zmagala opozicijska kandidatka Svetlana Tihanovska, ki so ji zmago napovedovale tudi ankete. V državi so izbruhnili množični protesti, ki jih je Lukašenko nato bolj ali manj zatrl s silo.

Tihanovska, ki je postala obraz beloruske opozicije, pa je zaradi strahu za lastno varnost pobegnila v Litvo. Množični protesti so potem v zadnjih mesecih poniknili, predvsem na račun vztrajne represije in strahu pred zaporom.

EU lanskih beloruskih volitev ne priznava, zaradi nasilnega zatiranja opozicije pa je proti Lukašenkovemu režimu že sprejela sankcije. Napovedala pa je nove, ker je Belorusija začela zlorabljati migrantsko situacijo in omogočati številnim Iračanom, Afganistancem in drugim, da nezakonito prečkajo njeno mejo z evropskimi sosedami. Zgolj v Litvi so julija ugotovili okoli 2000 nezakonitih prehodov meje.

A grožnje s sankcijami Lukašenka očitno ne bodo ustavile. "Morali bi še enkrat premisliti, preden bi proti nam sprejeli kakršne koli ukrepe. Nobene potrebe ni, da bi dvigovali 'kose in vile', to bi lahko imelo nasproten učinek," je dejal beloruski predsednik, ki ga v EU-ju označujejo za zadnjega diktatorja v Evropi.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Krivi tuje vmešavanje

Celoten položaj je po njegovih besedah zakuhala tujina, ki da je tako moralno kot finančno podprla opozicijo in proteste. To pa se nadaljuje, kot trdi, tudi zdaj, s primerom sumljive smrti beloruskega opozicijskega aktivista Vitalija Šišova, ki so ga našli mrtvega v parku v Kijevu, in primerom atletinje Kristine Timanovske, ki naj bi jo hoteli nasilno vrniti domov z olimpijskih iger v Tokiu, a je zaprosila za mednarodno pomoč in jo dobila na Poljskem.

Lukašenko je zavrnil, da bi bile v smrt Šišova vpletene beloruske obveščevalne službe. Šišova so našli obešenega v parku v Kijevu, in čeprav je bilo vse videti, kot da je šlo za samomor, pa ukrajinski preiskovalci menijo, da bi lahko šlo tudi za umor, saj je Belorus dejavno pomagal rojakom pri begu iz države.

"Za nas je bil nihče," je dejal in dodal, da bi bila norost, če bi ga usmrtili na takšen način, kot je umrl. "Kateri norec bi šel in ga obesil?" se je vprašal in dodal, da ima "dovolj drugih ljudi, s katerimi se mora ukvarjati".

Je pa priznal, da je to poslabšalo odnose z Ukrajino, a je za to obtožil Kijev. Menil je, da je bil Šišov deležen podpore ukrajinskih tajnih služb, Kijev pa bi po njegovem mnenju moral "predstaviti dejstva". "Povejte nam, kaj se je zgodilo z državljanom Belorusije," je dejal.

Tudi drugo "afero" s sprinterko Timanovsko je po njegovem mnenju zakuhala Poljska. "Tega ne bi naredila, če je ne bi nadzorovali njeni kolegi na Poljskem," je dejal. Zatrdil je tudi, da na olimpijskih igrah v Tokiu ni bilo "niti enega" agenta beloruskega KGB-ja.

Tihanovska poziva k solidarnosti

Pred obletnico volitev je Tihanovska na Twitterju pozvala mednarodno skupnost, naj pošlje znak solidarnosti Belorusom, ki se še naprej borijo za demokracijo in svobodo. Podpornike demokratičnega boja v Belorusiji je povabila, da se danes udeležijo shodov, stavbe pa naj osvetlijo v belo-rdečo-beli barvi. "Belorusi ljubijo svojo državo, borijo se za resnico in verjamejo, da je zmaga demokracije blizu," je dejala.

Ob obletnici volitev je solidarnost z Belorusi izrazila tudi Evropska unija. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je v izjavi v nedeljo pozval režim, naj izpusti več kot 600 političnih zapornikov in se poda na pot političnega procesa, ki bi vodil v pravične in svobodne volitve. "Odprava sankcij EU-ja bo mogoča šele, ko bodo oblasti v Belorusiji v celoti upoštevale načela demokracije in vladavine prava, spoštovale človekove pravice in končale represijo," so sporočili v izjavi.

Leto dni po spornih volitvah v Belorusiji