Pompeo se je z Lavrovom srečal v Sočiju. Foto: Reuters
Pompeo se je z Lavrovom srečal v Sočiju. Foto: Reuters

Ameriški državni sekretar je na srečanju v Sočiju ruskega kolega tudi opozoril, naj se Moskva ne vmešava v predsedniške volitve v ZDA prihodnje leto. 2020. Če bi to storila, bi se naši odnosi še poslabšali, je dejal. Rusijo je pozval, naj pokaže, da so "tovrstne dejavnosti stvar preteklosti".

Zunanjemu ministru sem dal jasno vedeti, da je vmešavanje v ameriške volitve nesprejemljivo.

Pompeo o napovedi Lavrovu

Pompeo na prvem obisku v Rusiji
Kot je po triurnem srečanju med svojim prvim obiskom Rusije dejal Pompeo, so dali Irancem jasno vedeti, da bodo v primeru napada na ameriške interese ustrezno odgovorili. Od Irana pričakujemo, da se bo obnašal kot normalna država, je dejal ameriški državni sekretar in opozoril na to, da Teheran podpira uporniške Hutije v Jemnu, ki jih na strani jemenske vlade napada ameriška zaveznica Savdska Arabija. Opozoril je, da Hutiji izstreljujejo rakete na območja, kjer "potujejo tudi Rusi in Američani" in da bi jih lahko ubili.

Trump zavrnil pisanje New York Timesa
Lavrov je dejal, da upa, da so govorice, da ZDA zaradi Irana razmišljajo o napotitvi 120.000 vojakov na Bližnji vzhod, o kateri je danes pisal New York Times, neutemeljene. Kot je poudaril ruski zunanji minister, je regija že zdaj polna različnih konfliktov. Ameriški časopis je poročal, da naj bi ZDA razmišljale o napotitvi 120.000 vojakov na Bližnji vzhod v primeru iranskega napada ali če bo Teheran pospešil delo pri jedrskem orožju. Ameriški predsednik Trump je pisanje zavrnil in dejal, da tega trenutno ne načrtujejo, če pa bi to storili, pa je dejal, da bi "poslali veliko več vojakov".

Sorodna novica Savdska Arabija: Z oboroženimi droni sta bili napadeni naftni črpalki

Ruski zunanji minister je po pogovoru s Pompeom napovedal, da bo Moskva še naprej iskala pot do politične rešitve napetosti in da so to "odločene storiti tudi ZDA". Ob tem je izrazil upanje, da bodo Rusija in preostale podpisnice iranskega jedrskega sporazuma ostale v stikih z ameriškimi kolegi, da bi našli način za rešitev krize, ki se je zaostrila, ko je Iran ob prvi obletnici izstopa ZDA iz sporazuma pred dnevi sporočil, da ne bo več spoštoval dela sporazuma. Še dodatno se napetosti povečujejo po nedeljskem incidentu, ko so bile v Omanskem zalivu napadene štiri ladje, med njimi dva savdska tankerja. BBC in AP sta poročala, da ameriški preiskovalci, ki so prišli v emirat Fujairah, kjer se je zgodil incident, menijo, da stoji za nedeljskim napadom na ladje v Omanskem zalivu Iran ali skupine, ki jih podpira.

Pompeo se je srečal tudi s Putinom. Foto: Reuters
Pompeo se je srečal tudi s Putinom. Foto: Reuters

Ruski zunanji minister je sicer več kot triurne pogovore z ameriškim kolegom označil kot iskrene in koristne, oba pa sta se strinjala, da je treba obnoviti komunikacijske kanale med Moskvo in Washingtonom. Spomnil je, da so bili v zadnjem času zamrznjeni, deloma tudi zaradi "neutemeljenih obtožb Rusije, da se je vmešavala v ameriške volitve" leta 2016. Lavrov je povedal tudi, da se je Putin pripravljen sestati s Trumpom ob robu vrha skupine G20 konec junija v Osaki, če bo prejel predlog Washingtona.

Glede Venezuele na različnih bregovih
Sogovornika sta se dotaknila tudi dogajanja v Venezueli. Pompeo je Rusijo pozval, naj ne podpira več venezuelskega predsednika Nicolasa Madura, saj da je čas za njegov odhod z oblasti, kar je Lavrov gladko zavrnil z besedami, da ameriške grožnje venezuelskemu vodstvu nimajo ničesar skupnega z demokracijo. Pristavil je, da ameriško posredovanje za "demokracijo" v Libiji in Iraku ni prineslo ničesar dobrega.

Putin upa na izboljšanje odnosov z ZDA
Pompea je v Sočiju sprejel tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je izrazil upanje v izboljšanje odnosov z ZDA. Povedal je, da je pred nekaj dnevi po telefonu govoril s Trumpom in dobil vtis, da je ameriški predsednik naklonjen obnovitvi rusko-ameriških stikov za skupno reševanje vprašanj, ki so v interesu obeh strani. "Z naše strani smo večkrat ponovili, da si želimo popolne obnovitve odnosov. Upam, da bodo zdaj vzpostavljeni potrebni pogoji v ta namen," je dodal ruski predsednik.

Putin v Sočiju gosti Pompea