"Socialna distanca ne pomeni diplomatske ali politične distance," se je pošalil Johnson, ko je sprejel Pompea v svoji pisarni. Johnson in Pompeo sta si na srečanju izmenjala vidike glede svetovnih izzivov in zunanjepolitičnih tem, med drugim o dejanjih Kitajske v Hongkongu in provinci Sinkiang, kjer živi muslimanska manjšina. Govorila pa sta tudi o Iranu in bližnjevzhodnem mirovnem procesu.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo in britanski premier Boris Johnson med pogovorom na vrtu sedeža britanske vlade na Downing Streetu 10 v Londonu. Foto: EPA
Ameriški državni sekretar Mike Pompeo in britanski premier Boris Johnson med pogovorom na vrtu sedeža britanske vlade na Downing Streetu 10 v Londonu. Foto: EPA

Pompeo obtožil Kitajsko, da je prikrivala informacije o virusu
Pompeo je na novinarski konferenci z britanskim kolegom Dominicom Raabom izrazil svoje nezadovoljstvo nad Kitajsko. Peking je znova obtožil, da je skupaj s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) prikrival zgodnje informacije o virusu, ki bi lahko preprečile pandemijo covida-19.

Ameriški minister je opozoril še na nezakonite ozemeljske težnje Pekinga v Južnokitajskem morju. Dejal je tudi, da Kitajska ustrahuje svoje sosede in jim grozi. "Mislim, da bi moral ves svet sodelovati, da se zagotovi, da se vsaka država, tudi Kitajska, v mednarodnem sistemu obnaša v skladu s tem, kar je primerno in v skladu z mednarodnim pravom," je povedal.

Pompeo je nazadnje obiskal London januarja, ravno ko je Johnson dovolil kitajskemu tehnološkemu gigantu Huawei, da v državi pomaga pri razvoju omrežja 5G. Pompeo je takrat očital Združenemu kraljestvu, da ogroža deljenje informacij obveščevalnih agencij s tem, ko omogoča Kitajski dostop do razvoja omrežja.

Pompeo čestital Johnsonu za odmik od Kitajske
V prvih mesecih letošnjega leta se je krepilo sodelovanje med Kitajsko in Otokom, saj je Johnson iskal partnerje, ki bi zapolnili vrzel, ki je nastala po brexitu. Po nekaj mesecih pa se je London začel obračati bolj k ZDA, ki obravnavajo Kitajsko kot svetovno grožnjo. Pred kratkim je tako Johnson napovedal prepoved nakupa opreme za omrežje 5G od Huaweia.

Pompeo je tako Johnsonu čestital, da so se znašli na pravi strani. Kitajsko zunanje ministrstvo pa je očitalo Združenemu kraljestvu, da so ga ZDA povlekle za nos. London je pred kratkim šokiral Peking tudi, ko je skoraj trem milijonom Hongkonžanom odprl pot do britanskega državljanstva, potem ko so na Kitajskem sprejeli sporen varnostni zakon glede Hongkonga.