Foto: Reuters
Foto: Reuters

Telekomunikacijski operaterji nove opreme od Huaweia ne bodo smeli kupovati od prihodnjega leta, do konca leta 2026 pa bodo morali odstraniti obstoječo opremo.

Gre za veliko zmago ameriškega predsednika Donalda Trumpa v geopolitični in trgovinski vojni s Pekingom. Na drugi strani bi lahko odločitev močno poslabšala britanske odnose z azijsko gospodarsko velesilo. Prav tako bo to velik udarec za britanske mobilne operaterje, ki so se skoraj dve desetletji zanašali na Huaweievo opremo.

Pri Huaweiu so se na odločitev že odzvali in London pozvali, naj o prepovedi premisli še enkrat. "Na žalost je naša prihodnost v Veliki Britaniji spolitizirana, tu gre za ameriško trgovinsko politiko, in ne za varnost," je ocenil britanski tiskovni predstavnik Huaweia Ed Brewster.

ZDA so odločitev britanske vlade pozdravile. "To je dokaz vse širšega mednarodnega soglasja, da Huawei in drugi nezanesljivi ponudniki predstavljajo grožnjo nacionalni varnosti," je Bela hiša zapisala na Twitterju.

Vsa Huaweieva oprema odstranjena do 2026

Odločitev o prepovedi sodelovanja s Huaweiem je sporočil britanski minister za digitalizacijo Oliver Dowden v parlamentu, potem ko je premier Boris Johnson predsedoval srečanju vlade in nacionalnega varnostnega sveta. "Od konca tega leta telekomunikacijska podjetja ne smejo kupovati opreme 5G od Huaweia," je pojasnil.

Vlada je šla še dlje in določila, da mora biti vsa obstoječa Huaweieva oprema odstranjena do konca leta 2026.

Huawei naj bi si prizadeval, da bi to letnico postavili po 2024, ko se v Veliki Britaniji obetajo nove splošne volitve. Takrat bi namreč menjava na oblasti lahko prinesla tudi novo politiko.

Velika Britanija je januarja Huaweiu prižgala zeleno luč za sodelovanje pri vzpostavljanju omrežja 5G. Takrat je vlada sklenila le, da bodo "visoko tvegani ponudniki" izključeni iz gradnje "občutljive" jedrne infrastrukture. Ta odločitev je razjezila Trumpa, ki je zagrozil z umikom nekatere ameriške vojaške opreme z Otoka.

Huawei in kitajska telekomunikacijska tehnologija nasploh sta se znašla pod plazom kritik Trumpa, ker naj bi kitajski vladi omogočala prikrit dostop do podatkov uporabnikov omrežij 5G po svetu. Pri Huaweiu obtožbe ves čas odločno zanikajo.