Poplave so povzročile ogromno gmotno škodo. Foto: Reuters
Poplave so povzročile ogromno gmotno škodo. Foto: Reuters

Vlada Giorgie Meloni naj bi o strategiji popoplavne obnove Emilije - Romanje odločala na torkovi seji. Ljudje in podjetja v prizadetih občinah bodo deležni vsaj davčnih olajšav in odloga plačila posojil. Ocene škode so za zdaj različne in dosegajo skupno pet milijard evrov, je za Televizijo Slovenija poročal dopisnik RTV Slovenija iz Rima Janko Petrovec.

Po podatkih združenja Coldiretti je v kmetijstvu Emilije - Romanje ogroženih 50.000 delovnih mest in tretjina pridelka žita, poplavljeni nasadi sadja pa ne bodo rodili najmanj pet let. Novo streho nad glavo potrebuje 250.000 glav živine in drobnice. Hud izpad naj bi doživel tudi turizem ob Jadranu.

Število ljudi, ki so vsaj začasno izgubili svoje domove, je naraslo čez 36.000. V Pokrajini Ravena so jih izselili z dvajsetih odstotkov ozemlja. Civilna zaščita si prizadeva zaščititi to zgodovinsko mesto s poplavljanjem polj in celo s preusmeritvijo toka v kanalu, ki v sušnih mesecih sicer dovaja vodo iz reke Pad.

Apeninsko okolico medtem ogroža 305 doslej odkritih plazov. Lokalni tisk poroča o 500 neprevoznih cestah; v hribih nad Bologno je veliko zaselkov še naprej odrezanih od sveta. Povsod je na delu na tisoče prostovoljcev.

Kljub zmernejšemu vremenu vlada v Emiliji - Romanji, pa tudi na Siciliji, rdeči alarm najvišje poplavne ogroženosti. Stopnjo nižje je dežela Piemont, kjer je v Torinu gladina Pada presegla kritično mejo; zmernejši rumeni alarm pa danes velja še v desetih drugih deželah Italije.

V državi je maja deževalo sedemnajst dni od skupaj enaindvajsetih.

Slovenija in druge članice EU-ja Italiji pošiljajo vodne črpalke

Italija je zaradi ujme, ki je prizadela predvsem sever države, aktivirala mehanizem civilne zaščite EU-ja. Gre za platformo za usklajevanje in skupno rabo virov za nujne primere v Evropski uniji. Slovenija in več drugih članic EU-ja bodo Italiji poslale vodne črpalke, je sporočila Evropska komisija. "EU je solidaren z Italijo po nedavnih smrtonosnih poplavah," je ob tem na Twitterju zapisal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Obenem se je zahvalil reševalnim službam in državam, ki so priskočile na pomoč. Poleg Slovenije bodo Italiji pomoč poslale še Slovaška, Romunija, Poljska, Nemčija, Francija, Bolgarija in Avstrija, so zapisali v sporočilu za javnost Evropske komisije.

V vesoljskem opazovalnem programu EU-ja Copernicus pa so na prošnjo pristojnih italijanskih organov zagotovili tudi nujno satelitsko kartiranje prizadetih območij. Center EU-ja za usklajevanje nujnega odziva je v stalnem stiku z italijanskimi oblastmi, ki trenutno ocenjujejo ponudbe, EU pa je pripravljen zagotoviti dodatno pomoč, če bo potrebna, so še sporočili z Evropske komisije.

Pomoč slovenske civilne zaščite Italiji