Zaradi dobre precepljenosti na Portugalskem od tega tedna ni več obvezno nošenje mask na prostem. Foto: EPA
Zaradi dobre precepljenosti na Portugalskem od tega tedna ni več obvezno nošenje mask na prostem. Foto: EPA

Glede na podatke Reutersa imajo Portugalska in Združeni arabski emirati enako stopnjo polno cepljenih prebivalcev in tako skupaj vodita po precepljenosti na svetu.

Portugalska, ki je imela na začetku letošnjega leta enega najhujših izbruhov novih okužb s koronavirusom, ima zdaj polno cepljenih 8,2 do 10 milijonov prebivalcev. Polno cepljeni so skoraj vsi starejši od 65 let, medtem ko jih je med 12. in 17. letom starosti cepljena že skoraj polovica. V državi se lahko namreč cepijo vsi, ki so dopolnili 12 let.

Gouveia e Melo je bil v cepilnem centru sprejet z aplavzom. Foto: Reuters
Gouveia e Melo je bil v cepilnem centru sprejet z aplavzom. Foto: Reuters

"Vseeno mi je, ali smo prvi, drugi ali tretji. Želim si, da nadzorujemo virus in cepimo čim več tistih, ki se lahko, da virus nima prostora za širjenje," je dejal glavni koordinator za cepljenje viceadmiral Henrique de Gouveia e Melo konec tedna po obisku cepilnega centra v Lizboni, kjer so ga med ogledom pozdravili z aplavzom.

Gouveia e Melo je deležen številnih pohval, saj mu pripisujejo zasluge za hitro kampanjo cepljenja, kar je državi omogočilo, da je sprostila skoraj vse omejitvene ukrepe.

Kot je pojasnil, so cepljenje začeli enako hitro kot v drugih članicah Evropske unije, a ko je drugje naraščalo proticepilsko gibanje, so sami cepljenje pospešili. Samo trije odstotki Portugalcev se imajo sicer za proticepilce.

Glavni koordinator je vseeno opozoril, da boj proti covidu-19 ne bo končan, dokler nimajo do cepiv dostopa vse države, bogate in revne.

Na Švedskem omejitve za necepljene

Švedska je po upadu zanimanja za cepljenje napovedala, da bo okrepila napore za pospešeno cepljenje prebivalstva, ob tem pa opozorila, da bodo morali necepljeni dlje živeti z omejitvami.

Trenutno je z enim odmerkom cepiva cepljenih 80 odstotkov starejših od 16 let, polno cepljenih pa 75 odstotkov, a v nekaterih soseskah pretežno z nižjimi dohodki in z večjim številom priseljencev, zaostajajo za ostalimi deli države.

Čeprav je stopnja precepljenosti na Švedskem primerljiva s tisto v zahodni Evropi, pa vseeno zaostaja za sosednjo Dansko.

Ministrica za zdravje in socialne zadeve Lena Hallengren je dejala, da morajo vložiti še več naporov za višjo stopnjo precepljenosti. "Nočemo slepih peg na cepilnem zemljevidu Švedske. Vsak ima pravico za zaščito, za katero vemo, da jo nudijo cepiva," je dejala.

Ministrica je napovedala, da bodo namenili 40 milijonov švedskih kron oziroma skoraj pet milijonov evrov za ozaveščanje prebivalcev in ukrepe, kot so mobilne cepilne enote za območja z nizko precepljenostjo.

Švedska vlada je napovedala, da bodo v dveh tednih sprostili skoraj vse preostale omejitvene ukrepe in priporočila, a ne za tiste, ki še niso cepljeni.

"Če se ne cepiš, pomeni, da se ne moreš vrniti k vsakdanjemu življenju, kot smo ga imeli pred letom 2020," je opozoril vodja agencije za zdravje Johan Carlson.

Italija želi z obveznim covidnim potrdilom pospešiti cepljenje. Foto: Reuters
Italija želi z obveznim covidnim potrdilom pospešiti cepljenje. Foto: Reuters

Obvezno covidno potrdilo za vse zaposlene v Italiji

V Italiji bo kmalu za vse zaposlene obvezno covidno potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testu na novi koronavirus.

Kot je napovedala ministrica za regionalne zadeve Mariastella Gelmini, želijo s tem ukrepom pospešiti cepljenje.

T. i. zeleni potni list, v digitalni obliki ali na papirju, je v Italiji že zdaj obvezen za vstop v muzeje, telovadnice, notranje prostore lokalov in podobno. Tudi uporabo covidnega potrdila na delovnem mestu so, kljub nestrinjanju znotraj široke koalicije, ki podpira premierja Maria Draghija, že razširili, zdaj pa naj bi naredili še korak naprej.

Po besedah Mariastelle Gelmini bo vlada v Rimu na četrtkovi seji obvezno predložitev potrdila pomembno razširila. "Smo na poti k obveznemu zelenemu potnemu listu ne le za zaposlene v javnem sektorju, ampak tudi za tiste v zasebnem sektorju," je povedala za javni radio RAI.

"Cepivo je edino orožje, ki ga imamo proti covidu-19, in okužbe lahko zajezimo zgolj s cepljenjem velike večine prebivalstva," je še dodala ministrica.

Salvini nasprotuje ukrepu

V 60-milijonski Italiji je z vsaj prvim odmerkom cepljenih 73 odstotkov prebivalcev, v celoti pa 65 odstotkov, kar je primerljivo z večino drugih držav članic Evropske unije.

Četrtkova seja vlade v Rimu bo verjetno napeta, saj je vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini že večkrat javno izrazil svoje nasprotovanje razširitvi uporabe covidnega potrdila, a njegova stranka je glede tega notranje razklana. Zato še ni gotovo, da bo vlada v četrtek dejansko sklenila to, kar napoveduje Gelmini, ki sicer pripada konservativni stranki Naprej, Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija.