Foto: Reuters
Foto: Reuters

Za tretji odmerek bodo uporabljali mRNA-cepivi proti covidu-19 ameriškega in nemškega podjetja Pfizer in BioNTech ter ameriškega proizvajalca Moderna.

Italijanska agencija za zdravila in posebna vladna komisija za pandemijo covida-19 sta predhodno že pritrdili tretjemu odmerku.

V Italiji je z vsemi potrebnimi odmerki proti covidu-19 cepljenih 74 odstotkov prebivalstva, starejšega od 12 let.

Zagreb: Na delo v zdravstvu le s PCT-jem

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je v odprtem pismu zaposlenim v zdravstvu napovedal, da bodo s 1. oktobrom lahko prišli na delovno mesto samo, če imajo evropsko digitalno covidno potrdilo oziroma izpolnjujejo enega izmed treh epidemioloških pogojev – so cepljeni, so bolezen preboleli ali imajo negativni izvid testa.

Vdor v šolo v Krapinskih toplicah

Med drugim je zapisal, da ljudje hodijo v bolnišnice, da bi se pozdravili, ne pa zboleli. Opozoril je, da jesen prinaša nov val epidemije covida in da je na Hrvaškem v bolnišnicah in priklopljenih na medicinske ventilatorje vse več covidnih bolnikov, raste tudi število mrtvih.

Na Hrvaškem cepljenje proti covidu-19 ni obvezno, a je država zagotovila brezplačno cepljenje vsem državljanom. Beroš je omenil, da so na voljo tudi testi na okužbo z novim koronavirusom.

Hrvaški štab civilne zaščite je prejšnji petek napovedal, da nameravajo podobne pogoje, kot bodo s 1. oktobrom veljali za zdravstvo, uveljaviti tudi v sektorju socialnega skrbstva. Glede na epidemiološko stanje v državi je mogoče, da bodo podobnih ukrepov deležni tudi v nekaterih drugih sektorjih.

V državi so v zadnjem dnevu ob 3871 testih potrdili 167 novih okužb. Na bolnišničnem zdravljenju je 592 covidnih bolnikov, med njimi jih je 59 priklopljenih na respirator.

Hrvaška: covidna potrdila obvezna za zaposlene v zdravstvu

Na Portugalskem maske na prostem niso več obvezne

Na Portugalskem od danes zaščitne maske na prostem niso več obvezne, obvezne ostajajo na javnih krajih, kot so trgovine, javni promet, šole ali prireditvene dvorane. Priporočene pa ostajajo na mestih, na katerih ni mogoče zagotoviti ustrezne razdalje.

Na Portugalskem, ki ima eno najvišjih stopenj precepljenosti proti covidu-19 na svetu, število novih okužb pada. V državi je cepljenih 79,9 odstotka prebivalcev.

V novem valu okužb, ki ga je povzročila koronavirusna različica delta, so na Portugalskem s približno 10 milijoni prebivalcev julija dnevno potrdili več kot 3000 novih primerov. Do zdaj se je število zmanjšalo za več kot polovico.

Ko bo presežen prag 85-odstotne precepljenosti, vlada načrtuje nova rahljanja preventivnih ukrepov, med drugim ukinitev omejitev zasedenosti restavracij, trgovin in kulturnih ustanov, pa tudi ponovno odprtje barov in diskotek.

Portugalska zgodba o uspehu: 99-odstotna precepljenost*

Združeno kraljestvo prekinilo pogodbo z Valnevo o dobavi cepiva

Francosko podjetje Valneva je danes sporočilo, da je britanska vlada z njo prekinila pogodbo o nakupu cepiva proti covidu-19, ki je trenutno v tretji fazi testiranja. London trdi, da naj bi podjetje kršilo svoje pogodbene obveznosti glede dobave, kar pri Valnevi odločno zanikajo.

V nasprotju s trenutno v Evropi in marsikje po svetu najbolj uveljavljenimi cepivi proti covidu-19, ki uporabljajo različne metode za pripravo imunskega sistema na boj z novim koronavirusom, cepivo Valneve temelji na inaktivirani različici samega koronavirusa.

Podjetje je konec avgusta nakazalo, da bi bila lahko na podlagi prve in druge faze testiranja učinkovitost cepiva, poimenovanega VLA2001, več kot 80-odstotna. Rezultate tretje faze testiranja, ki še poteka, namerava Valneva sporočiti na začetku zadnjega četrtletja tega leta.

Podjetje je glede cepiva sicer v pogovorih tudi z Evropsko komisijo, a dogovor še ni bil sklenjen.