Britanski premier po glasovanju. Foto: Reuters
Britanski premier po glasovanju. Foto: Reuters

Odločitvi parlamenta sledi predvidoma pettedenska prekinitev dela, kar je pretekli teden zahteval Johnson. Poslanci se bodo znova na delo odpravili 14. oktobra. Že pred glasovanjem je svoj odstop napovedal predsednik spodnjega doma parlamenta John Bercow.

Opozicija vztraja pri zakonu, ki preprečuje trdi brexit

Johnson je konec avgusta predlagal prekinitev dela parlamenta, ki je po njegovem mnenju potrebna, da bi predstavil novo agendo notranje politike. Kraljica Elizabeta II. je prekinitev odobrila. Pettedenska prekinitev dela pomeni, da bi poslanci lahko o predčasnih volitvah znova odločali šele po vrnitvi v poslanske klopi, to pa pomeni, da bi jih lahko pripravili šele konec novembra, torej po predvidenem izstopu države iz EU-ja 31. oktobra.

Poslanci, ki nasprotujejo izstopu države iz EU-ja brez dogovora, premierja obtožujejo, da je namen prekinitve dela parlamenta zajeziti njihove napore, da bi tak izstop preprečili. Opozicija je že pred glasovanjem dala vedeti, da ne bo podprla predčasnih volitev oktobra, in vztraja, da mora najprej v veljavo zakon, ki preprečuje brexit brez dogovora. Kraljica Elizabeta II. je v ponedeljek potrdila zakon, ki preprečuje trdi brexit in vladi nalaga, naj poišče nov dogovor o izstopu do sredine oktobra ali zaprosi za preložitev brexita za tri mesece.

Johnson: Vlada ne bo več odlašala z brexitom

Premier je dejal, da bo ta vlada teh pet tednov porabila za pogajanje z Brusljem o sporazumu, hkrati pa se bo pripravljala tudi na odhod brez dogovora. "Ne glede na prizadevanja parlamenta, da mi čim bolj zaveže roke, si bom prizadeval doseči sporazum, ki bo v nacionalnem interesu. Vlada ne bo več odlašala z brexitom," je povedal Johnson.

Čas prekinitve, pa tudi njegovo daljše trajanje od običajnega, je med poslanci vseh strank vzbudil nezadovoljstvo. Kritiki Johnsona obtožujejo kršitve zakonodaje. Vodja laburistov Jeremy Corbyn je dejal, da je trenutna vlada sramota, prav tako je za sramotne označil Johnsonove pristope. Pred poslanci je poudaril, da mora vlada spoštovati pravno državo. Po besedah Johnsona je Corbyn napovedal, da bo podprl volitve, če bo zakonodaja, ki preprečuje trdi brexit, sprejeta, in dodal, da bi po tej svoji logiki moral vodja laburistov podpreti volitve, poroča BBC.

Britanski parlament zavrnil Johnsona