Italija naj se opraviči za fašistične zločine, pozivajo predlagatelji. Foto: EPA
Italija naj se opraviči za fašistične zločine, pozivajo predlagatelji. Foto: EPA

Pred skorajšnjo obletnico napada, 6. aprila, je ta poziv na najvišje organe Italije naslovilo več kot sto štirideset zgodovinarjev, raziskovalcev, politikov in pisateljev ter zgodovinskih ustanov in društev iz Italije, Slovenije in Hrvaške.

V svoji peticiji opominjajo, da Republika Italija nikoli ni jasno obsodila fašističnih zločinov v Jugoslaviji, zato predlagajo, naj njeni voditelji v imenu države prevzamejo zgodovinsko odgovornost za trpljenje prebivalstva zdajšnje Slovenije, Hrvaške, Črne gore ter Bosne in Hercegovine, je za Televizijo Slovenija poročal Janko Petrovec.

Po mnenju podpisnikov bi bilo najustrezneje, če bi v ta namen organizirali vrh predsednikov Italije, Slovenije in Hrvaške v nekdanjem koncentracijskem taborišču Rab.

"Po našem mnenju bi bilo idealno – toda za organizacijo česa takšnega je potreben čas – uradno srečanje na otoku Rab, kjer je stalo koncentracijsko taborišče. Šlo je najbrž za najhujše koncentracijsko taborišče, kar so jih postavili Italijani med drugi svetovno vojno," je dejal zgodovinar iz Torina in eden pobudnikov peticije Eric Gobetti.

Poziv, naj Italija prizna fašistične zločine