Prebežniki iz različnih afriških držav iščejo različne poti, da pridejo v Evropo ali na ozemlja, ki pripadajo evropskim državam. Foto: EPA
Prebežniki iz različnih afriških držav iščejo različne poti, da pridejo v Evropo ali na ozemlja, ki pripadajo evropskim državam. Foto: EPA

Povečanje števila prebežnikov na Kanarskih otokih povečuje skrb, da bi se ponovile razmere pred desetimi leti, ko je na to otočje v Atlantskem oceanu blizu Maroka na severu Afrike prišlo več deset tisoč ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Povečanje števila prebežnikov sicer sovpada z zaostritvijo ukrepov proti nezakonitim migracijam v Maroku, kjer se je zmanjšalo število tistih, ki na čolnih skušajo priti do Španije.
Kanarski otoki ležijo blizu južne obale Maroka, tako da gre verjetno za ljudi iz Mavretanije ali Senegala, ki se želijo izogniti maroškim oblastem.

V okviru Operacije Sofija so od leta 2015 iz Sredozemskega morja rešili okoli 50.000 prebežnikov. Leta 2019 so operacijo dvakrat podaljšali za pol leta, njen zdajšnji mandat, ki ni bil podaljšan, pa se bo končal marca.


Avstrija in Nemčija imata različni mnenji glede Operacije. Medtem ko je avstrijski kancler Sebastian Kurz dejal, da operacija spodbuja tihotapljenje ljudi, pa nemška kanclerka Angela Merkel meni, da je bolje, da namen operacije izvajajo ladje držav članic EU-ja, zavezane evropski zakonodaji, kot ladje nevladnih organizacij.


Visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell je prejšnji mesec pozval, naj se ladje EU-ja vrnejo k libijski obali, da bi nadzirale spoštovanje embarga na prodajo orožja skupinam v tej državi. Kurz medtem pravi, da bi se embargo bolje nadziral iz zraka.

Po poročanju AFP-ja kaže, da mnogi prihajajo iz Mavretanije, ki ima obalo kakih tisoč kilometrov južno od Kanarskih otokov. Po podatkih španskega varuha človekovih pravic so z otočja v Mavretanijo ta mesec vrnili 88 prebežnikov. Večina je bila državljanov sosednjega Malija, osem jih je bilo iz Mavretanije, sedem iz Senegala.

Prepolovitev števila novih prebežnikov

V zadnjih dveh letih pa se je število prihodov prebežnikov v Španijo več kot prepolovilo. Leta 2018 jih je bilo 57.498, lani pa 26.168, je sporočilo špansko notranje ministrstvo.

Po podatkih ministrstva so v Maroku lani preprečili 74.000 "nezakonitih poskusov" odhodov prebežnikov na čolnih v Španijo. Lani je Evropska unija Maroku za ustavljanje prebežnikov na njihovi poti namenila 140 milijonov evrov, Madrid pa mu je zagotovil dodatno podporo.

Nekateri prebežniki so se preusmerili na severno obalo Alžirije. Španska policija je v ponedeljek sporočila, da so prijeli 26 domnevnih tihotapcev ljudi, ki so lani prepeljali v Španijo več kot 900 ljudi. Za pot so prebežnikom zaračunali po 2.500 evrov.

Pariz: Izpraznili še zadnje šotorišče prebežnikov

Medtem je francoska policija izpraznila še zadnje prebežniško šotorišče na območju Pariza, iz katerega so v telovadnice in sprejemne centre prepeljali več kot 400 ljudi.

Operacijo izpraznitve šotorišča Porte de la Villette so začeli okoli 6. ure in jo končali nekaj pred 8. uro. V telovadnice in sprejemne centre so prepeljali 427 prebežnikov, med njimi štiri ženske, poroča AFP. Večina je iz Eritreje in Somalije.

Prebežniki so živeli v 266 šotorih in začasnih bivališčih. Sanitarne razmere so bile zelo slabe, bilo je polno smeti, okoli so tekale podgane. Zaudarjalo je po urinu in iztrebkih.

To je bilo še zadnje šotorišče na območju francoskega glavnega mesta, ki so ga oblasti izpraznile. Pretekli teden so iz šotorišča Porte d'Aubervilliers prepeljali okoli 1.400 prebežnikov.

Protest migrantov v Grčiji