Predvsem v Bosni in Hercegovini so poročanja o non-paperju povzročila veliko razburjenje. Foto: BoBo
Predvsem v Bosni in Hercegovini so poročanja o non-paperju povzročila veliko razburjenje. Foto: BoBo

Pripadniki političnega gibanja, ki ga je lani osnoval nekdanji salafitski daija (kdor ljudi poziva, naj sprejmejo islam) Sanin Musa, so pred veleposlaništvom vzklikali "Bosna, Bosna", nosili pa so zastave prve neodvisne Bosne in Hercegovine iz leta 1992, poroča 24 ur.

T. i. non-paper o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu, o obstoju katerega se je v preteklih dneh ugibalo in sproža številne odzive, zlasti v regiji, je v četrtek objavil portal necenzurirano.si. Kdo je avtor, ni razvidno, del vsebine pa naj bi po informacijah omenjenega portala nastal v Budimpešti. Mediji v BiH-u so poročali, da naj bi dokument slovenski premier Janez Janša posredoval v Bruselj, med drugim pa vključuje ideje o razdružitvi BiH-a.

Albanski premier Edi Rama je v soboto dejal, da je zemljevid v povezavi s spremembo meja na Zahodnem Balkanu videl, še preden ga je pokazal slovenskemu kolegu Janši, s katerim se je že "zdavnaj pogovarjal".

Medtem je Janša na družbenem omrežju Twitter zapisal: "Ne z albanskim predsednikom vlade ne s kom drugim nisva risala ali obravnavala nobenega zemljevida razdeljene Bosne. Nazadnje sem zemljevid z v vojni razdeljeno BiH imel pred sabo maja 1993 na obisku v Pentagonu, ko smo iskali rešitve za zaustavitev oboroženih spopadov."

Janša Džaferoviću: Omenjeni non-paper ne obstaja

S predsedstva BiH-a so v petek sporočili, da je Janša poklical bošnjaškega člana predsedstva BiH-a Šefika Džaferovića in ga obvestil, da t. i. non-paper, ki bi ga bilo mogoče povezati s slovensko vlado in bi vseboval spremembe meja ali spodkopavanje ozemeljske celovitosti BiH-a, ne obstaja.

V Janševem kabinetu so pogovor potrdili, glede vsebine pa sporočili, da sta se Janša in Džaferović "pogovarjala o pripravah na neformalni vrh EU-ja o Zahodnem Balkanu v času slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja".

Slovensko veleposlanico v BiH-u Zorico Bukinac so prejšnji teden pozvali na pogovor na zunanje ministrstvo BiH-a, po poročanju tamkajšnjih medijev zaradi omenjenega dokumenta. S slovenskega zunanjega ministrstva so sporočili, da so slovensko veleposlanico na pogovor poklicali v skladu z običajno diplomatsko prakso.

Ideje o razpadu BiH-a še naprej odmevajo