Francoska nogometna zveza si prizadeva za konec homofobije in rasizma na tekmah. Foto: Reuters
Francoska nogometna zveza si prizadeva za konec homofobije in rasizma na tekmah. Foto: Reuters

Francoska zveza je to sezono sicer uvedla nova pravila, ki sodnikom omogočajo, da prekinejo tekmo v primeru takšnih incidentov. "Zagotovili bomo, da ne bo več homofobnih transparentov in vzklikov. A da bi prekinili tekmo? Ne," je za francoski radio France Info dejal Le Graet. "Jaz ne bi prekinil tekem. Sem popolnoma proti temu," je dodal.

Na vprašanje, ali bodo sodniki na naslednjih tekmah upoštevali njegov poziv, je odvrnil, da upa, da bodo, poroča Reuters. Dodal pa je, da zagovarja prekinitev tekem zaradi rasističnih vzklikov. "Prekinil bi tekmo, če bi prišlo do rasističnih vzklikov, to je jasno," je dejal.

Predsednik zveze sicer nima pooblastil, da sodnikom naroči, naj ne upoštevajo novih pravil.

Predsednik društva SOS-homofobija Jeremy Faledam je izrazil zgroženost nad Le Graetovim razlikovanjem med obema žalitvama. "Vznemirjajoče je. Ustvarja hierarhijo med rasizmom in homofobijo, ki sta dva tipa diskriminacije, proti katerima se moramo enako bojevati," je dejal.

V skladu z novimi pravili nogometne zveze so sodniki že na kratko prekinili več tekem prve nogometne lige zaradi homofobnih vzklikov med navijači.

Nova pravila je javno podprla ministrica za šport Roxana Maracineanu, ki je prejšnji teden dejala, da so jo "začudile" prejšnje izjave Le Graeta, da je bilo "preveč tekem" ustavljenih zaradi homofobnih incidentov.