Srbski proizvajalci malin želijo, da vlada vsili višje odkupne cene. Foto: Reuters
Srbski proizvajalci malin želijo, da vlada vsili višje odkupne cene. Foto: Reuters

Kmetje so zaustavili promet na cesti ob Prijepolju, številne voznike pa so prisilili v dolge obvoze, da bi se izognili zapori, poroča Reuters.

Protestniki zahtevajo, da država odkupovalcem, ki imajo tudi hladilnice, vsili za 20 dinarjev višjo ceno za kilogram malin, ki naj bi znašala 180 dinarjev (1,5 evra). Lani je bila povprečna odkupna cena okoli 145 dinarjev na kilogram.

"Lastniki hladilnic in zavarovalnice delujejo za našim hrbtom. Smo sužnji na lastnih plantažah. Delamo po 16 ur na dan," je dejal eden izmed kmetov Radenko Marić.

Gospodarska zbornica: Ceno določa trg
Veljko Jovanović, vodja kmetijskega oddelka pri srbski gospodarski zbornici, je medtem dejal, da ceno določa trg, tako tuji kot domači. Po njegovih besedah so ob tem zaradi strožjih higienskih zahtev za pošiljke v Evropsko unijo stroški izvoznikov višji.

Vlada je medtem oblikovala odbor za spoprijemanje s to problematiko. Jovanović upa, da se bodo pogovori med kmeti in odkupovalci začeli v naslednjih dneh.

Srbija je ena največjih proizvajalk malin na svetu, za Rusijo, ZDA, Poljsko in Mehiko. Po uradnih podatkih lanska proizvodnja malin v Srbiji znašala 109.000 ton, izvoženih pa je bilo 99.664 ton v vrednosti 241,1 milijona evrov.