Hvar. Foto: AP
Hvar. Foto: AP

Izsledki obdukcije so pokazali, da naj bi bil vzrok smrti 57-letnega Italijana in zastrupitve preostalih potnikov na jadrnici vdihavanje ogljikovega monoksida.

Kot poročajo hrvaški mediji, je policija v sklopu kriminalistične preiskave pridržala kapitana in lastnika jadrnice, oba hrvaška državljana. Kot so ugotovili, sta prejšnji teden po odpovedi dizelskega generatorja na ladjo namestila bencinski agregat, ki je namenjen uporabi v gradbeništvu in v odprtih prostorih, prepovedana pa je uporaba na plovilih, saj se zaradi nevarnosti vžiga na plovilih ne uporablja nič na bencinski pogon.

Če jima bodo dokazali krivdo, jima grozi do osem let zapora.

Ne čutita se kriva

Lastnik in kapitan sta že bila zaslišana na državnem tožilstvu v Splitu, v nadaljevanju procesa pa se bosta branila s prostosti. Oba sta dejala, da se ne čutita kriva za zastrupitev turistov.

Lastnik je tudi izrazil obžalovanje zaradi tragedije in izrekel sožalje svojcem preminulega Italijana. Dejal je še, da moli, da bo z otrokoma, ki sta še v bolnišnici, vse v redu.

57-letnemu Eugeniu Vinciju je postalo slabo na stranišču na jadrnici, kjer je nato padel in z glavo udaril v steno. Kmalu je tudi preostalim petim potnikom na jadrnici postalo slabo, imeli pa so tudi vrtoglavico.

Otroka še vedno v kritičnem stanju

Zastrupili so se še njegova otroka, petletni deček in 14-letno dekle, njegova žena ter odrasla prijatelja.

Zdravstveno stanje petletnega dečka in 14-letne deklice je po navedbah vodje zavoda za intenzivno pediatrijo Branke Polić še vedno kritično. Kot je pojasnila za HRT, sta otroka v umetni komi in še vedno priključena na naprave za dihanje, a je njuno stanje bolj stabilno kot v minulih dneh. Dokler ne bosta mogla samostojno dihati, bo njuno življenje ogroženo, je dodala.

Slobodna Dalmacija poroča, da so z magnetno resonanco ugotovili, da imata otroka zaradi vdihavanja ogljikovega monoksida spremembe na možganih. Za zdaj sicer ni znano, za kakšne in kako resne spremembe gre.

Stanje treh odraslih Italijanov, ki so tudi bili na jadrnici, je medtem dobro. Mater obeh otrok so zadržali na zdravljenju v splitski bolnišnici, ostala dva Italijana so odpustili v domačo oskrbo.

Slabo je bilo tudi policistoma, ki sta izvajala preiskavo na jadrnici, na kateri so se zastrupili turisti. Šla sta na urgenco, od koder pa so ju že odpustili. Njuno zdravstveno stanje je dobro.

Izključili zastrupitev s hrano

Vzrok za zastrupitev tako niso školjke, kot se je sprva domnevalo, ampak ogljikov monoksid, ki je uhajal iz ladijskega motorja. Hrvaški inšpektorji so pregledali hvarsko restavracijo, v kateri so ponesrečenci večer pred zastrupitvijo jedli.

Lastnik je dejal, da so tako inšpektorji kot policija potrdili, da je z njihovo hrano vse v redu.