Maddie McCann je izginila v dopustniškem letovišču Praia da Luz. Foto: AP
Maddie McCann je izginila v dopustniškem letovišču Praia da Luz. Foto: AP

Gre za istega moškega, obsojenega zlorab otroka in prekupčevanja z mamili, ki so ga nemške oblasti že leta 2020 omenjale kot potencialnega osumljenca.

Nemške oblasti so 45-letnega Nemca imenovale za uradnega osumljenca na prošnjo Portugalske, portugalsko tožilstvo pa je sporočilo, da so pri preiskavi sodelovale tudi britanske in nemške oblasti.

Na Portugalskem tovrstni zločini po zakonu zastarajo po 15 letih – v primeru izginotja takrat triletne Maddie McCann bo primer zastaral prihodnji mesec.

Naj spomnimo: malčica je izginila 3. maja 2007 iz apartmaja, ki sta ga najela njena starša v letovišču Praia da Luz v Algarveju na jugu Portugalskem. Portugalsko tožilstvo je takrat sprva sumilo Maddiejina starša Kate in Gerry, a so kmalu pozornost usmerili drugam.

Prva osumljenca sta bila Maddiejina starša. Foto: AP
Prva osumljenca sta bila Maddiejina starša. Foto: AP

Oblasti v bitki s časom

Nemška policija je leta 2020 razkrila, da v primeru izginotja male Maddie preiskujejo že zaprtega nemškega kriminalca in da menijo, da je deklico umoril. Osumljenec trenutno v zaporu na severu Nemčije prestaja sedemletno zaporno kazen za posilstvo 72-letne ameriške državljanke v Praii da Luz leta 2005.

Sodni dokumenti kažejo, da je moški živel v Algarveju med letoma 1995 in 2007, kjer je ropal po hotelih in apartmajih. Nemec naj bi ponarejal potne liste, ujeli pa so ga tudi med krajo goriva v nekem portugalskem pristanišču.

Njegov odvetnik Friedrich Fülscher je za nemški Bild v četrtek javnost opozoril, naj "se ne veseli prehitro" ob imenovanju njegove stranke kot osumljenca, saj da gre za postopkovno taktiko portugalskih oblasti, ki jim teče voda v grlo zaradi zastaralnega roka.

Nemška policija je sicer prvi namig, da bi bil omenjeni moški lahko kriv za Maddiejino ugrabitev, dobila že leta 2013, potem ko sta njena starša v oddaji za nerazrešene zločine pozvala vse, ki bi kaj vedeli o izginotju, da spregovorijo.