Sobjanin je po izvolitvi obljubil, da bo 'delal še več kot prej'. Foto: Reuters
Sobjanin je po izvolitvi obljubil, da bo 'delal še več kot prej'. Foto: Reuters

Sobjanin je že po objavi prvih volilnih projekcij v nedeljo zvečer obljubil, da bo prihodnjih pet let "delal še več kot do zdaj".

Po poročanju tujih medijev je razlogov za prepričljivo zmago Sobjanina več; 60-letni Sobjanin je že več let zvest sopotnik sedanjega ruskega predsednika Vladimirja Putina, hkrati pa politik iz Sibirije v Moskvi nima nobenega resnega protikandidata. Njegov tokratni glavni tekmec, komunist Vadim Kumin, je na volitvah dobil nekaj več kot 11 odstotkov glasov. Volilna udeležba je bila slabih 30 odstotkov.

Razlog za nizko volilno udeležbo v Moskvi naj bi bili protesti proti sporni pokojninski reformi, ki drastično zvišuje starostno mejo za upokojitev.

Velike gradnje in nižanje socialnih izdatkov
Sobjanin je na čelu Moskve od leta 2011. Njegov mandat so doslej zaznamovale velike gradnje in modernizacija 12-milijonske ruske prestolnice. Številni ga sicer kritizirajo, ker je sistematično znižal izdatke za socialo, predvsem na področju šolstva in zdravstva.

Poleg volitev v Moskvi so v nedeljo v številnih ruskih regijah potekale volitve guvernerjev in lokalnih parlamentov. Po začasnih izidih naj bi večinoma slavili Kremlju zvesti kandidati.

Nove aretacije na protestih proti pokojninski reformi
Na dan volitev so potekali tudi novi protesti proti pokojninski reformi. Oblasti so na njih aretirale več kot 1.000 ljudi, največ, 450, so jih prijeli v Sankt Peterburgu. Zaradi pokojninske reforme, ki predvideva zvišanje upokojitvene starosti na 60 let za ženske in 65 za moške, so se v treh mesecih, odkar jo je premier Dmitrij Medvedjev napovedal, Rusi že večkrat odpravili na ulice. Zaradi protestov se številni niso udeležili regionalnih in lokalnih volitve, ki so potekale v nedeljo