Glede števila udeležencev shoda so velike razlike: organizatorji navajajo 30.000, policija pa 8.000. Foto: Reuters
Glede števila udeležencev shoda so velike razlike: organizatorji navajajo 30.000, policija pa 8.000. Foto: Reuters

Protestnega shoda se je po oceni organizatorjev udeležilo kar 60.000 ljudi, po navedbah policije pa le 8.000. Med udeleženci sta bila tudi znana kritika ruskih oblasti, Aleksej Navalni in Grigorij Javlinski. "Roke stran od naših domov," je pisalo na transparentih, ki so jih nosili protestniki. "Mesto želi samó graditi in grabiti denar," je povedal aktivist Pjotr Šumacki.

Kot smo pisali pred kratkim, nameravajo oblasti porušiti hruščovke, pet- ali sedemnadstropne bloke, zgrajene po drugi svetovni vojni, ki nosijo ime po sovjetskem voditelju Nikiti Hruščovu. V hruščovkah živi približno 10 odstotkov Moskovčanov.

"Osnutek zakona ne sme biti sprejet, krši nepremičninko zakonodajo. Jutri bodo prišli in vam vzeli avto, dačo," je dejala ena od protestnic. Ruski predsednik Vladimir Putin je po pisanju Reutersa sicer podprl načrte moskovskih oblasti, a jih pozval, naj osnutek zakona izboljšajo. Kot je dejal Putin, spremembe ne smejo kršiti pravice državljanov.

Mestne oblasti z županom Sergejem Sobjaninom nameravajo preseliti milijon ljudi, in sicer v nova stanovanja, ki so po zagotovilih oblasti večja, boljša in cenejša. Projekt je vreden več milijard evrov in naj bi dal nov zagon gradbeništvu. Številni prebivalci hruščovk pa se bojijo, da jih bodo prisilno preselili iz zelenih predelov v središču prestolnice na obrobje mesta.