Protest pred srbskim parlamentom. Foto: Reuters
Protest pred srbskim parlamentom. Foto: Reuters

Še bolj bo ukrepe omilila od ponedeljka, ko bodo med drugim začeli vzpostavljati javni prevoz.

Vsak večer – takoj po aplavzu za zdravstvene delavce – s hrupom protestirajo tisti, ki menijo, da so ukrepi preostri in da oblast razmere izkorišča za utrjevanje avtoritarnega vodenja države in teptanje svoboščin. Kljub prepovedi gibanja so v četrtek zvečer pred poslopjem parlamenta protestirali tudi predstavniki dela opozicije.

Predstavniki opozicije so sporočili, da sta vlada in predsednik v času izrednega stanja kršila pravice državljanov, poglobila razkol in dokazala, da ustava in zakoni ne veljajo za vse. Predsedniku Aleksandru Vučiću očitajo teptanje človekovih pravic in medijske svobode.

"Danes smo tu, da izrazimo nasprotovanje blaznosti, v kateri živimo, temu, da bi morali biti srečni, če se odločijo, da nas ne bodo zaprli za 83, ampak za 36 ur. Nasprotujemo nesmiselnim ukrepom," je dejal eden od vodij opozicije Dragan Đilas.

V sicer razdrobljeni opoziciji trdijo, so bile izredne razmere razglašene v nasprotju z ustavo, brez parlamenta, ki je ta odlok potrdil šele po 45 dneh. Ogorčeni so tudi nad tem, da po eni strani zapirajo državljane, po drugi pa odpirajo frizerske salone in fitnes studie.

Nekaj vroče krvi

Prišlo je tudi do nekaj vroče krvi, ko so se ob protestu soočili kritiki in pristaši predsednika Vučića. Šlo je za starejše, ki so imeli po 18. uri, ko se je za ostale začela policijska ura, prost izhod.

V Srbiji sicer še naprej ostaja v veljavi prepoved zbiranja, strokovnjaki pa ljudi opozarjajo, naj socialne stike čim bolj omejijo, še posebej v Beogradu, kjer število okuženih spet raste. "Ne želimo si izrednega stanja, v katerem smo se trudili in delali še bistveno bolj. Komaj čakamo, da ga lahko prekličemo, mislim, da bi se to lahko zgodilo že prihodnji teden," je sporočil predsednik Vučić.

Srbija ima sicer na milijon prebivalcev občutno več okuženih kot Slovenija, a bistveno manj smrtnih žrtev, podpora ukrepom, predsedniku in vladi pa ostaja izjemno visoka.

V Srbiji kljub policijski uri protest