Nekaj protestnikov se je zbralo pred parlamentom v Beogradu. Foto: EPA
Nekaj protestnikov se je zbralo pred parlamentom v Beogradu. Foto: EPA

Opozicijski poslanci, ki so bojkotirali sejo, pravijo, da ne želijo biti del eksperimenta predsednika Aleksandra Vučića. Tokrat bi morali namreč potrditi razglasitev izrednega stanja in vse ukrepe, vključno z rebalansom proračuna, ki sta jih vlada in predsednik sprejemala po tem. Predsednica parlamenta Maja Gojković je delo poslancev v času izrednih razmer prekinila z vladno uredbo o prepovedi zbiranja več kot 50 ljudi, je za TV Slovenija poročal Boštjan Anžin.

V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem ugotovili osem novih okužb z novim koronavirusom, covid-19 pa je terjal štiri nove smrtne žrtve. Skupaj so do zdaj na Hrvaškem potrdili 2047 okužb, umrlo pa je 63 ljudi. Skupaj so do zdaj opravili 33.577 testov, 760 v zadnjem dnevu.

Marsikdo se sprašuje, kako je mogoče, da je 44 dni pozneje delo omogočeno, četudi ob strogih varnostnih ukrepih, ki se jih je bilo sicer vsaj novinarjem skoraj nemogoče držati. Premierka Ana Brnabić je med sejo dejala, da je prepričana, da so se z virusom v Srbiji bojevali odlično. Drugačnega mnenja je opozicija, ki vladajoče politike obtožuje, da so od norčevanja iz virusa prišli do zganjanja panike in teptanja človekovih pravic.

V Bosni in Hercegovini so v zadnjem dnevu zaznali 20 novih okužb, za posledicami novega koronavirusa pa sta umrla dva bolnika. Skupaj je v državi covid-19 terjal 62 življenj. Število potrjenih okužb je zdaj 1585.

Saša Radulović iz stranke Dosta je bilo je ob tem povedal: "Ko en človek nase prevzame pristojnosti državnega zbora, se to imenuje državni udar." Opozicija obenem trdi, da oblast kritike ne dopušča in kakršno koli razglaša za napad na državo. Vladajoči poslanci so medtem prepričani, da bi morali v takih razmerah pozabiti na politične razlike.

Proti razmeram in ukrepom so ljudje začeli protestirati s hrupom na svojih oknih in balkonih, pred parlamentom pa se je zbralo tudi nekaj predstavnikov gibanja eden od petih milijonov, v katerem pravijo, da se predsednik igra z življenji ljudi in vodi morbidno politično kampanjo. V gibanju za začetek zahtevajo, da se 83-urna policijska ura ta konec tedna prekliče.

Srbija: Večji del opozicije bojkotiral sejo parlamenta

S ponedeljkom so sicer napovedali postopno rahljanje več ukrepov. Tako bodo znova začeli uvajati mestni javni promet, vzpostavili bodo železniški promet, odprli bodo restavracije in lokale. Epidemiolog Branislav Tiodorović je na redni novinarski konferenci kriznega štaba vlade sporočil, da so že s torkom odprli parke in sprehajališča, a ob spoštovanju ukrepov socialne distance. Dovoljeni so tudi treningi na prostem.

Parki in sprehajališča so v Srbiji že odprti. Foto: Reuters
Parki in sprehajališča so v Srbiji že odprti. Foto: Reuters

Od ponedeljka, 4. maja, bodo znova vzpostavili javni promet v Novem Sadu in Kragujevcu, v Beogradu in Nišu pa od 8. maja. V vozilih javnega prometa ne bodo smele biti vključene klimatske naprave. Od ponedeljka bo znova vzpostavljen tudi železniški in cestni promet. Nakupovalna središča bodo znova odprli 8. maja ob spoštovanju priporočene razdalje med ljudmi, obvezne bodo zaščitne maske in rokavice.

Vrtce bodo znova odprli 11. maja, prav tako dnevno bivanje v šolah za otroke, mlajše od 12 let. Tiodorović je dodal, da načrtujejo odprtje tretjine vrtcev. Da ne bi bilo množičnega navala na vrtce in šole, pa delodajalcem svetujejo, da delo organizirajo tako, da doma z otroki ostane vsaj eden od staršev. Napovedal je tudi morebitno vnovično uvedbo letalskega prometa 18. maja.

V zadnjem dnevu so v Srbiji potrdili 222 novih primerov okužb z novim koronavirusom. Od zadnjega poročila je bilo opravljenih 5446 testov. Za posledicami covida-19 je v zadnjih 24 urah umrlo šest bolnikov. Skupaj so v Srbiji zaznali 8497 okužb, umrlo pa je 168 ljudi.