Življenje je na Hrvaškem zastalo, novi koronavirus so zaznali v enem izmed zagrebških domov za ostarele, v parlamentu pa se prepirajo o smiselnosti nacionalnega štaba, ki sprejema odločitve namesto vlade. Foto: Reuters
Življenje je na Hrvaškem zastalo, novi koronavirus so zaznali v enem izmed zagrebških domov za ostarele, v parlamentu pa se prepirajo o smiselnosti nacionalnega štaba, ki sprejema odločitve namesto vlade. Foto: Reuters

Na redni dnevni novinarski konferenci ob 14. uri so na Hrvaškem sporočili najnovejše podatke, povezane s pandemijo novega koronavirusa. V zadnjem dnevu so potrdili 37 novih okužb oz. najmanj v zadnjih treh tednih. Največ novih primerov – 20 – je bilo odkritih v Splitu. Skupno so na Hrvaškem odkrili 1741 primerov novega koronavirusa, ki se v zadnjih dneh najbolj razširja v Splitsko-dalmatinski županiji.

Trije bolniki s covidom-19 so v zadnjem dnevu umrli, po eden v Zagrebu, Splitu in Dubrovniku. Umrli ljudje so imeli tudi vrsto kroničnih bolezni. Gre sicer za 98-letno žensko ter 73- in 74-letna moška je povedala vodja kriznega štaba hrvaškega ministrstva za zdravje Maja Grba Bujević na redni dnevni novinarski konferenci hrvaškega nacionalnega štaba civilne zaščite.

Skupno je na Hrvaškem umrlo 34 bolnikov. Na respiratorjih je trenutno 31 kritičnih bolnikov, v samoizolaciji pa nekaj več kot 15.000 ljudi. Ozdrevelo je 473 okuženih, je še dejala Grba Bujevićeva. Kot je dodala, so do zdaj testirali več kot 19.200 vzorcev zaradi suma okužbe z novim koronavirusom.

Mesec dni izrednih razmer v Srbiji
V Srbiji mineva točno mesec dni, odkar so razglasili izredne razmere. 15. marca je predsednik Aleksandar Vučić razglasil izredne razmere in stroge omejevalne ukrepe, s čimer bi omejili razmah pandemije v Srbiji, ki je hkrati skoraj povsem zaprla vse državne meje, razen za nekaj izjem.

Še pet žrtev in 408 novih okužb
V zadnjih 24 urah je v Srbiji umrlo pet bolnikov s covidom-19, skupno je pandemija v državi zahtevala 99 življenj. V zadnjem dnevu je bilo testiranih 2888 ljudi, od katerih jih je bilo 408 pozitivnih na novi koronavirus. Skupno je v Srbiji okuženih 4873 ljudi. V bolnišnicah je 3245 obolelih, od tega na respiratorjih 128 bolnikov.

BiH: Najmanj okužb po 26. marcu
V Bosni in Hercegovini so zdravstvene oblasti potrdile 19 novih primerov okužbe z virusom SARS-CoV-2, kar je najmanj po 26. marcu. Skupno so v BiH-u odkrili 1110 okužb, z boleznijo covid-19 pa je do zdaj umrlo 42 ljudi, v zadnjem dnevu eden. Okrevalo je 252 bolnikov, poročajo iz Sarajeva.