Protestniki so se zbrali pred srbskim parlamentom. Foto: Reuters
Protestniki so se zbrali pred srbskim parlamentom. Foto: Reuters

Udeleženci shoda "Srbija proti nasilju" so od oblasti zahtevali prenehanje spodbujanja in ignoriranja nasilja, prav tako pa so pozivali k odstopu ministra za notranje zadeve Bratislava Gašića, vodje obveščevalne službe BIA Aleksandra Vulina in ministra za izobraževanje Branka Ružića.

Med drugim so zahtevali odstavitev vodstva srbske javne radiotelevizije RTS in odvzem nacionalnih frekvenc komercialnima provladnima televizijama Pink in Happy zaradi kršenja zakonodaje, spodbujanja nasilja in nemoralnosti ter predvajanja programov, ki spodbujajo kriminal in agresijo.

Sorodna novica "Če se zdaj ne bo nič spremenilo, bo smer, v katero bo šla srbska družba, zelo strašljiva"

Zahtevali so tudi zamenjavo članov sveta Regulatornega organa za elektronske medije (REM), ki ga imajo za odgovornega za neukrepanje zoper pristranske medije in televizije, ki v svojih programih spodbujajo nasilje.

Protestnike so med drugimi nagovorili igralec Dragan Bjelogrlić, igralka Ceca Bojković ter televizijska voditelja Zoran Kesić in Ivan Ivanović.

Protesti proti nasilju so se začeli po dveh strelskih pohodih na začetku maja, ki sta pretresla državo in regijo. 3. maja je 13-letni učenec na svoji osnovni šoli Vladislava Ribnikarja v Beogradu ubil devet učencev in varnostnika, dan pozneje pa je 21-letnik v treh vaseh blizu Mladenovca ubil osem ljudi, večinoma mladih.