Protestniki na Poljskem so nosili transparent z napisom:
Protestniki na Poljskem so nosili transparent z napisom: "To je Severna Koreja sredi Evrope". Foto: EPA

"Tako EU kot ZDA prosim, naj nam pomagajo osvoboditi Romana in Sofijo, kot vse druge, ki so bili pridržani," je pozvala na protestu v Varšavi Romanova mati Natalija. "Živeti hočemo v svobodni državi, v državi, v kateri ima vsak pravico do svobode izražanja," je dodal oče Dmitrij Protasjevič.

Protestniki v Varšavi so po zraku mahali z rdeče-belo zastavo beloruske opozicije in nosili transparente z napisi "Pomagajte Belorusiji", "Svoboda za Belorusijo" in "To je Severna Koreja sredi Evrope".

Ob tej priložnosti se je oglasila tudi Svetlana Tihanovska, nekdanja učiteljica, ki je brez vsakršnih političnih izkušenj na predsedniških volitvah kandidirala proti dolgoletnemu voditelju Aleksandru Lukašenku. Vse od spornih volitev 9. avgusta lani – številni menijo, da je zmagovalka predsedniških volitev prav Tihanovska – živi v tujini, v Belorusiji pa potekajo protesti.

"Verjamem, da se bodo spremembe zgodile kmalu, nove volitve bodo, saj druge poti ni," je nagovorila množico v Vilni. Tihanovska se je s protestniki v Vilni odpravila pred belorusko veleposlaništvo.

Starši Romana Protasjeviča na protestu, oče Dmitrij in mama Natalija, ki sta EU in ZDA prosila za pomoč. Foto: EPA
Starši Romana Protasjeviča na protestu, oče Dmitrij in mama Natalija, ki sta EU in ZDA prosila za pomoč. Foto: EPA

Protesti so potekali tudi v Berlinu, Ukrajini, na Irskem in Nizozemskem.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je na oblasti že 27 let, zaradi česar se ga je prijel vzdevek zadnji evropski diktator. 66-letni Lukašenko je med drugim na oblasti tudi zaradi utišanja opozicije – številni nasprotniki so bili aretirani.

Prisilni pristanek letale zaradi domnevne bombe

26-letni Roman Protasjevič je bil skupaj s 23-letnim dekletom Sofijo Sapega aretiran prejšnji teden v Minsku po prisilnem pristanku letala družbe Ryanair, s katerim je potoval iz Aten v Vilno, saj naj bi bila na njem bomba.

Dejanje Belorusije je sprožilo zahtevo po njuni izpustitvi tako Evropske unije kot Združenih narodov, zaradi česar so mednarodnim letalom izdali navodilo o izogibanju preletov nad zračnim prostorom Belorusije.

Rusija odobrila nove zračne linije

Ruski predsednik Vladimir Putin je ob tem podprl beloruskega kolega, nekatera letala, ki so bila namenjena v Rusijo in so se hotela izogniti beloruskemu zračnemu prostoru, pa je Rusija zavrnila.

Kot poroča Deutsche Welle, je zdaj Kremelj le odobril zračne linije letalskih družb Air France in Lufthansa, ki letita v Rusijo mimo beloruskega zračnega prostora, a kot kaže, le za konec tedna. Iz Air Francea, ki dnevno opravi dva poleta med Parizom in Moskvo, so potrdili, da še čakajo na odobritev novih zračnih linij tudi za prihodnji teden.