Tiskovna konferenca slovenskega in ruskega zunanjega ministra v Moskvi. Foto: EPA
Tiskovna konferenca slovenskega in ruskega zunanjega ministra v Moskvi. Foto: EPA

"Kot prihodnja predsedujoča Svetu EU-ja si bo Slovenija prizadevala za zmanjšanje napetosti in za sobivanje z Rusko federacijo. Slovenija obžaluje izgone diplomatov in izraža solidarnost z državami članicami Evropske unije, ki so jih prizadeli ruski povračilni ukrepi," je Logar povedal po srečanju, je na Twitterju sporočilo slovensko zunanje ministrstvo.

Logar je ruskemu kolegu predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja. Foto: EPA
Logar je ruskemu kolegu predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja. Foto: EPA

Za normalizacijo odnosov med Rusijo in Unijo se je zavzel tudi vodja ruske diplomacije Lavrov. "Znova smo izrazili željo po normalizaciji odnosov z EU-jem, ob razumevanju, da bomo gojili dialog, ki bo temeljil na enakopravnosti in medsebojnem spoštovanju," je dejal na skupni novinarski konferenci. Poudaril je, da je treba iskati ravnovesje interesov ter da ne sme biti enostranskih dejanj in pogojev, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Logar je ruskemu kolegu predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja v drugi polovici leta, med katerimi sta okrepitev odpornosti Unije na področjih zdravja in kibernetske varnosti ter širitev na Zahodni Balkan.

Lavrov: Rusija ima veliko skupnega s slovenskimi prioritetami

"Tu imamo veliko skupnega. Mislim na interes za sodelovanje na področjih varnosti informacijskih tehnologij, boja proti kibernetskemu kriminalu in kibernetskemu terorizmu ter informacijskih in komunikacijskih tehnologij na splošno, pa tudi na področju okoljskih vprašanj," je glede prednostnih nalog Slovenije povedal ruski minister Lavrov. Poudaril je tudi pomen sodelovanja na področju zdravja.

Lavrov je povedal še, da sta se z Logarjem dogovorila, bosta državi okrepili pravno podlago za zaščito investicij.

Logar v Moskvo z ministrskega sestanka o sankcijah Belorusiji

Slovenski zunanji minister je na delovnem obisku v Moskvi po četrtkovem neformalnem srečanju zunanjih ministrov članic EU-ja v Lizboni. Glavna tema srečanja je bila beloruska preusmeritev potniškega letala, ki je letelo iz Aten v Vilno, na katerem je bil novinar in aktivist Roman Protasjevič, ki so ga po pristanku v Minsku aretirali.

Srečanje delegacij. Foto: EPA
Srečanje delegacij. Foto: EPA

Ministri so razpravljali, kakšne sankcije bi lahko uvedli proti oblasti Aleksandra Lukašenka, za kar so se na začetku tedna zavzeli voditelji članic EU-ja na vrhu v Bruslju. Belorusija sicer kritike zavrača, Moskva pa jo podpira in obžaluje evropske ukrepe. Lukašenko se namerava danes srečati z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Vse bolj napeti odnosi EU-Rusija

Odnosi med EU-jem in Rusijo so že dalj časa napeti. Dodatno so se zaostrili ob nedavnem medsebojnem izgonu diplomatov z več članicami Unije, pa tudi zaradi aretacije in obravnave opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. Sicer so obremenjeni predvsem zaradi spopadov na vzhodu Ukrajine, vojne v Siriji in prisotnosti ruske vojske na vzhodnih mejah Evrope.

Logar v Moskvi: Slovenija za zmanjšanje napetosti z Rusijo