Lukašenko uživa vso podporo zaveznika Putina. Foto: EPA
Lukašenko uživa vso podporo zaveznika Putina. Foto: EPA

Zahodne države so preusmeritev letala označile za "ugrabitev". Beloruske navedbe o grožnji z bombo označujejo kot krinko za aretacijo vladnega kritika Protasjeviča, ki mu za domnevno organizacijo množičnih protestov grozi do 15 let zapora.

Putin se je strinjal z Lukašenkom, da je odziv Zahoda na incident "čustveni izbruh". "Nekoč so prisilili letalo bolivijskega predsednika, da je pristalo, in predsednika odvedli z letala. Takrat pa nič, tišina," je dejal v spominu na prisilni pristanek letala Eva Moralesa v Avstriji leta 2013, ko so ZDA skušale prestreči žvižgača Edwarda Snowdna.

Ruski predsednik je na srečanju večkrat poudaril, da podpira beloruskega kolega v sporu z Zahodom. Glede odnosov med državama je še poudaril, da se je okrepilo trgovanje.

Lukašenko na srečanje prinesel zaupne dokumente

Lukašenko je po lastnih navedbah na srečanje prinesel zaupne dokumente, ki naj bi dokazovali poskuse, da bi se razmere v Belorusiji znova destabilizirale kot avgusta lani. Takrat so izbruhnili množični protesti proti Lukašenku, ki je zmagal na predsedniških volitvah. Putin je Lukašenka takrat priznal za zmagovalca, EU pa zaradi domnevnih nepravilnosti ne.

Voditelja naj bi se med srečanjem tudi okopala v Črnem morju. Foto: EPA
Voditelja naj bi se med srečanjem tudi okopala v Črnem morju. Foto: EPA

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je poudaril, da so bili pogovori v Sočiju načrtovani že pred incidentom s prisilnim pristankom letala, vendar pa bo imel Lukašenko priložnost, da Putina podrobno seznani z okoliščinami dogodka. Med pridržanimi je tudi partnerica Protasjeviča, Sofia Sapega, sicer državljanka Rusije.

Številne evropske države se od incidenta naprej izogibajo beloruskega zračnega prostora. Lukašenko je na srečanju še poudaril, da so številne evropske države kaznovale belorusko letalsko družbo Belavia, čeprav ni povezana z nedeljskim incidentom.

Rusija zavrnila poleta Air France in Austrian Airlines

Rusija je medtem zavrnila načrt poleta dvema evropskima letalskima družbama, Air France in Austrian Airlines, ker so se njihova letala želela izogniti poti čez Belorusijo.

Avstrijsko zunanje ministrstvo je potezo Rusije označilo za
Avstrijsko zunanje ministrstvo je potezo Rusije označilo za "popolnoma nerazumljivo". Foto: EPA

Omenjeni letalski družbi sta zaradi zavrnitve Rusije morali odpovedati svoje polete. Letalo Air Francea iz Pariza proti Moskvi ni poletelo v četrtek in petek. Na tleh sta ostali tudi dve letali Austrian Airlinesa ‒ prvo bi moralo potnike prepeljati z Dunaja v Moskvo, drugo, tovorno, pa bi moralo leteti iz Nandžinga na Kitajskem na Dunaj. Avstrijsko zunanje ministrstvo je dejalo, da gre za "popolnoma nesprejemljivo potezo", francosko pa, da bi morali spoštovati načelo recipročnosti.

Borrell: Ni jasno, ali gre za posamezne primere

Na incidenta se je odzvala tudi Evropska unija. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je opozoril, da obstaja tveganje za zaostritev razmer. "Šlo je za veliko motnjo v zračnem prometu, a za zdaj še ne vemo, ali gre le za posamezne primere ali širše dejanje ruskih oblasti," je dejal. V petek dopoldne je nato Rusija le dala dovoljenje za prelet tovornemu letalu Austrian Airlinesa, čeprav se je izognilo letenju v beloruskem zračnem prostoru.

Roman Protasjevič in Sofija Sapega ostajata v zaporu v Minsku. Foto: EPA
Roman Protasjevič in Sofija Sapega ostajata v zaporu v Minsku. Foto: EPA

Je pa Rusija v četrtek odobrila dovoljenje drugim družbam, na primer nemški Lufthansi in poljskemu Lotu, piše BBC.

Moskva: Politika v EU-ju je vse bolj brez zdrave pameti

Kremelj se je odzval na zaplet in zahodne države obtožil, da s prepovedjo poletov nad Belorusijo ogrožajo varnost letalskih potnikov. "To, kar je Zahod naredil s prepovedjo letov v beloruskem zračnem prostoru iz političnih razlogov, je povsem neodgovorno in ogroža varnost potnikov," je na Facebooku zapisala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova. "Politika v Evropski uniji je vse bolj brez zdrave pameti," je dodala. "Čas je, da se Bruselj nauči, kako sprejeti učinkovite ukrepe za zaščito državljanov proti resničnim, ne pa imaginarnim grožnjam," je še zapisala.

Preiskava za ugotavljanje dejstev

Mednarodna organizacija civilnega letalstva (ICAO), ki deluje v okviru Združenih narodov, je medtem napovedala preiskavo nedeljskega incidenta, ko je Belorusija letalo družbe Ryanair prisilila v pristanek v Minsku in aretirala opozicijskega novinarja. ICAO, katerega članica je tudi Belorusija, sicer ne more naložiti sankcij.

Svet ICAO-ja je na četrtkovem zasedanju odločil, da "sproži preiskavo za ugotavljanje dejstev" glede preusmeritve Ryanairovega letala v Minsk in aretacije opozicijskega novinarja Romana Protasjeviča in njegovega dekleta Sofije Sapega, so navedli v organizaciji. Na srečanju sveta so "poudarili pomen tega, da se ugotovijo dejstva o dogajanju in ali je katera od članic ICAO-ja kršila mednarodno letalsko pravo". Sekretariatu organizacije so naročili pripravo vmesnega poročila za naslednje srečanje sveta.

Preusmeritev letala

Spomnimo, Protasjevič in njegova partnerica sta bila na poletu Ryanaira iz Aten do Vilne. Beloruska kontrola zračnega prometa je pilota obvestila, da je na letalu bomba. Evropske države so beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka obtožile ugrabitve letala, medtem ko Moskva sprejema razlago Minska, da so letalo res obrnili zaradi grožnje z bombo.

Zaradi incidenta je EU sklenil ukrepati proti Belorusiji in priporočil izogibanje beloruskemu zračnemu prostoru, Moskva pa je izrazila obžalovanje zaradi teh ukrepov. Številne evropske in tudi druge letalske družbe se tako izogibajo preletom nad Belorusijo.