Prvo manjšinsko vlado v Črni gori vodi 36-letni Dritan Abazović. Foto: Reuters
Prvo manjšinsko vlado v Črni gori vodi 36-letni Dritan Abazović. Foto: Reuters

Abazovićevo vlado, ki je prva manjšinska vlada v zgodovini države, je na četrtkovem glasovanju podprla večina oz. 45 od skupno 81 poslancev. Med njimi so bili tudi člani Demokratske partije socialistov predsednika Črne gore Mila Đukanovića, ki niso del nove vlade, poroča črnogorska tiskovna agencija Mina.

Abazovićeva vlada je zamenjala vlado Zdravka Krivokapića, ki je po izglasovani nezaupnici 4. februarja opravljala tekoče posle. Krivokapićeva vlada, v kateri je bil Abazović podpredsednik, je sicer prvič v zgodovini samostojne države z oblasti izrinila socialiste predsednika Đukanovića.

Nova vlada ima štiri podpredsednike in 18 ministrstev, v njej pa so poleg Abazovićevega gibanja URA tudi Socialdemokratska stranka in prosrbska Socialistična narodna stranka ter predstavniki manjšinskih strank, ki zastopajo Hrvate in Bošnjake.

Manjšinska vlada bi lahko imela težave pri sprejemanju reform, saj je za sprejetje zakonodaje potrebna dvotretjinska večina.

Manjšinsko vlado so podprli tudi Đukanovićevi socialisti. Foto: Reuters
Manjšinsko vlado so podprli tudi Đukanovićevi socialisti. Foto: Reuters

Abazovićeva prioriteta približevanje Evropski uniji

Mandatar Dritan Abazović je ob nastopu premierskega položaja dejal, da Črna gora potrebuje predvsem politično in družbeno stabilnost, vsi člani nove pa se bodo morali ukvarjati s prihodnostjo države, ne pa z njeno preteklostjo. Dva ključna stebra njihovega delovanja bosta vladavina prava in gospodarski razvoj, kar pomeni boj proti korupciji, več trajnostnih investicij, trajnostni razvoj in varovanje okolja, podporo otrok in mladih ter čim hitrejšo včlanitev Črne gore v EU.

"Verjamem, da Črna gora lahko zaprosi za včlanitev po hitrem postopku in da bi ob modrih odločitvah lahko kmalu postala polnopravna članica Unije. To je naš najpomembnejši cilj," je poudaril novi premier. Ob tem je dodal, da je ruska invazija v Ukrajini povzročila burne geopolitične premike, hkrati pa je ta kriza odprla tudi nove perspektive za Črno goro.

Izbor Dritana Abazovića za premierja sta pozdravila tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell in evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi.

Manjšinska vlada bo državo vodila eno leto

Dritan Abazović je po narodnosti Albanec in prvi predsednik črnogorske vlade, ki prihaja iz manjšinskega naroda v Črni gori. Po koalicijskem sporazumu bo manjšinska vlada vodila državo eno leto, vse do razpisa predčasnih parlamentarnih volitev.