Črna gora se ponaša z vodnim, vetrnim in sončnim potencialom. Foto: AP
Črna gora se ponaša z vodnim, vetrnim in sončnim potencialom. Foto: AP

Lani so v Črni gori proizvedli 3160 gigavatnih ur električne energije, večinoma iz termoelektrarne in hidroelektrarn, zdaj pa želijo zmogljivost povečati za 2000 gigavatnih ur letno na račun obnovljivih virov energije.

"V naslednjih dveh letih lahko dodamo 400 megavatov, od tega 100 megavatov že letos z namestitvijo sončnih kolektorjev na strehe," je povedal predsednik upravnega odbora državnega podjetja Elektroprivreda Crne Gore Milutin Djukanović.

Kot je dejal Djukanović, imajo v Črni gori, kjer se lahko pohvalijo s povprečno 240 sončnimi dnevi letno, velik potencial za proizvodnjo elektrike iz vodne, sončne in vetrne energije.

Vetrni park Gvozd, ki naj bi letno proizvedel 150 gigavatnih ur elektrike, naj bi začel delovati prihodnje leto, medtem ko naj bi še letos začeli graditi hidroelektrarno Komarnica z močjo 182 megavatov. Komarnica je z 271 milijoni evrov trenutno tudi najdražji energetski projekt v državi.

Djukanović je tudi napovedal, da se začenja 73 milijonov evrov vredna obnova edine termoelektrarne Pljevlja, za kar so sklenili dogovor s kitajskim podjetjem Dongfang Electric International Corporation. Termoelektrarno z močjo 210 megavatov, ki proizvede 40 odstotkov elektrike v državi, bodo obnovili v skladu s standardi Evropske unije.