Puigdemont v kraju Alghero na Sardiniji. Foto: Reuters
Puigdemont v kraju Alghero na Sardiniji. Foto: Reuters

Puigdemonta, ki je trenutno poslanec v Evropskem parlamentu, so italijanske oblasti v četrtek na zahtevo Španije aretirale ob prihodu na letališče v mestu Alghero na Sardiniji. O njegovi morebitni izročitvi Španiji bo sodišče odločalo prihodnji teden, do takrat pa sme ostati na prostosti.

"Je v Bruslju in se bo na Sardinijo vrnil v nedeljo," je povedal odvetnik katalonskega politika Gonzalo Boye.

58-letnega Puigdemonta Španija preganja zaradi obtožb vstajništva v povezavi z izvedbo referenduma o neodvisnosti Katalonije leta 2017. Evropski parlament je marca tako njemu kot še dvema katalonski neodvisnosti naklonjenima poslancema odvzel imuniteto.

Čeprav pritožbeni postopek v zadevi na Sodišču EU-ja še poteka, trojica v vmesnem času ostaja brez zaščite, saj je sodišče julija zavrnilo njihovo prošnjo za izdajo začasne odredbe o ponovni dodelitvi imunitete.

Brez pomilostitve za Puigdemonta

Referendum oktobra 2017 so katalonske oblasti izpeljale kljub prepovedi Madrida. Nekaj tednov pozneje je vlada v Kataloniji razglasila neodvisnost, sledilo je posredovanje španskih oblasti. Puigdemont se je pred pregonom zatekel v tujino, tiste predstavnike oblasti, ki so ostali, pa so prijeli in jim sodili. Junija letos jih je vlada pomilostila, v kar pa Puigdemont ni bil vključen.