Naslikana rumena pentlja na cesti proti zaporu Lledoners blizu Barcelone. Rumene pentlje v Kataloniji simbolizirajo solidarnost z zaprtimi devetimi voditelji regionalne vlade v času poskusa odcepitve leta 2017. Foto: Reuters
Naslikana rumena pentlja na cesti proti zaporu Lledoners blizu Barcelone. Rumene pentlje v Kataloniji simbolizirajo solidarnost z zaprtimi devetimi voditelji regionalne vlade v času poskusa odcepitve leta 2017. Foto: Reuters
Sorodna novica Sanchez napovedal pomilostitev separatističnih katalonskih voditeljev

Pomilostitve so bile potrjene med jutranjo sejo španske vlade. "Španska vlada je to odločitev sprejela, ker je najboljša za Katalonijo in Španijo," je povedal premier.

"S tem dejanjem želimo odpreti novo obdobje dialoga in sprave ter enkrat za vselej končati delitve in spore," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

V prihodnjih tednih naj bi se sicer Sanchez srečal z novim katalonskim predsednikom Perejem Aragonesom, ki je danes pozdravil odločitev španske vlade kot "korak naprej" in se zavzel za pogajanja.

Sancheza je pozval, naj s podporo amnestiji vseh ljudi, ki jih preganjajo zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve, "končajo represijo". Pozval ga je tudi, naj dovoli nov referendum o neodvisnosti, ki bo mednarodno priznan.

Izpustitev predvidoma v sredo

Gre za delne in pogojne pomilostitve. Devet zaprtih katalonskih voditeljev, ki prestajajo zaporne kazni od devet do 13 let, še naprej ne bo smelo opravljati javnih funkcij in v določenem obdobju zagrešiti resnih zločinov.

Španski mediji poročajo, da naj bi katalonske politike iz zapora izpustili v sredo.

Nasprotovanje španske opozicije

Ostro nasprotovanje pomilostitvi so sicer izrekle španske desne opozicijske stranke, s tem pa se prav tako ne strinja špansko vrhovno sodišče.

Zadovoljni niso niti številni zagovorniki katalonske neodvisnosti, ki zahtevajo izpustitev vseh priprtih v času poskusa odcepitve leta 2017.

Zahtevajo tudi popolno amnestijo, kar bi pomenilo tudi spremembo zakona in izbris zločina, s čimer bi se lahko v domovini vrnili vsi, ki so se pred pregonom zatekli v tujino, denimo takratni predsednik vlade Carles Puigdemont.

Gibanje za katalonsko neodvisnost se po poročanju AFP-ja najverjetneje ne bo odpovedalo svojima zahtevama po amnestiji in novem referendumu o neodvisnosti. Sanchez je obe zahtevi odločno zavrnil.

Španija pomilostila katalonske politike