Sodnica na Sardiniji bo odločila o njegovi izročitvi Španiji. Foto: EPA
Sodnica na Sardiniji bo odločila o njegovi izročitvi Španiji. Foto: EPA

Pristojna sodnica Plinia Azzena o njegovi izročitvi še ni odločila, a tožilci niso zahtevali nadaljevanja pripora, zato je lahko Puigdemont že danes zapustil zapor. Njegov odvetnik Agostinangelo Marras je sprva sicer dejal, da Puigdemont ne sme zapustiti Sardinije, a je po odhodu nekdanjega katalonskega voditelja iz zapora postregel z novimi informacijami.

Izpustitve Puigdemonta tako vendarle ne spremljajo nobeni dodatni pogoji in torej lahko zapusti Sardinijo in Italijo. Se bo pa Puigdemont v Sassari moral vrniti 4. oktobra, ko bo tamkajšnje sodišče odločalo o njegovi morebitni izročitvi Španiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je še pojasnil odvetnik, utegne odločanje sodišča o veljavnosti evropskega zapornega naloga, ki ga je za Puigdemontom izdala Španija, trajati "nekaj tednov", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Puigdemontovi odvetniki so sicer poudarjali, da ni nobene osnove za aretacijo Puigdemonta in da nalog za njegovo aretacijo ni veljaven.

Aretacijo so izvedli na podlagi španskega naloga za prijetje, izdanega oktobra 2019.

Sam Puigdemont je ob prihodu iz zapora svojim privržencem dejal, da "smo vedno predvidevali, da bi se kaj takega lahko zgodilo, a smo tudi vedeli, kako bi se lahko končalo". "Španija pač nikoli ne izpusti priložnosti, da samo sebe osmeši," je dejal.

Madrid Puigdemonta obtožuje odgovornosti za vstajo in sodelovanje pri pripravi referenduma o katalonski neodvisnosti leta 2017.

Puigdemont je po referendumu pobegnil iz Katalonije in od takrat živi v samoizgnanstvu v Belgiji. Je tudi poslanec v Evropskem parlamentu, zaradi česar je imel imuniteto pred kazenskim pregonom, a so mu jo marca letos odvzeli, poleg njega pa še dvema neodvisnosti naklonjenima poslancema.

Policijska postaja na letališču Alghero. Foto: EPA
Policijska postaja na letališču Alghero. Foto: EPA

Protesti v podporo Puigdemontu

Pred sodiščem v mestu Sassari na severozahodu Sardinije so se pred današnjim zaslišanjem zbrali Puigdemontovi privrženci. Prav tako so protesti potekali v Barceloni, kjer se je med drugim več sto ljudi, po poročanju katalonske tiskovne agencije Catalan News okoli tisoč, že zjutraj zbralo pred poslopjem italijanskega konzulata. Nosili so katalonske zastave, napise "Svoboda" in slike Puigdemonta.

Več protestov je napovedanih za nocoj, osrednji shod pa naj bi potekal v nedeljo.

Želel obiskati katalonski folklorni festival

Kot so sporočili Puigdemontovi sodelavci, so ga italijanske oblasti v četrtek popoldne prijele na letališču Alghero, potem ko ga je ustavila obmejna policija. Kot je pojasnil njegov odvetnik, se se je na Sardiniji želel udeležiti katalonskega folklornega festivala.

Novi katalonski predsednik Pere Aragones, ki je tako kot Puigdemont zagovornik katalonske neodvisnosti, je obsodil potezo italijanskih oblasti. "Gre za kazenski pregon in sodno represijo, kar najstrožje obsojam. To se mora nehati," je dejal po poročanju BBC-ja. Samoodločba je po njegovih besedah edina rešitev.

Španski socialistični premier Pedro Sánchez je v odzivu na aretacijo poudaril, da "je jasno, da je treba Carlesa Puigdemonta privesti pred roko pravice in mu soditi". Kot je zatrdil, njegova vlada "spoštuje vse sodne postopke, ne glede na to, ali so odprti v Španiji, v Evropi ali kot v tem primeru v Italiji, in se bo podredila vsaki sodni odločitvi, ki utegne biti sprejeta".

Španska vlada je že pred tem danes izrazila "spoštovanje odločitve italijanskih oblasti in sodišč". "Aretacija gospoda Puigdemonta ustreza sodnemu postopku, ki velja za vsakega državljana EU-ja, ki se mora zagovarjati pred sodiščem," je v izjavi sporočila vlada in dodala, da bi se moral Puigdemont "podrediti delovanju pravosodja kot kateri koli drug državljan".

Od marca brez zaščite

58-letnega Puigdemonta Španija išče zaradi obtožb vstajništva v povezavi z izvedbo referenduma o neodvisnosti Katalonije leta 2017. Evropski parlament je marca Puigdemontu odvzel imuniteto. Čeprav je pritožbeni postopek v zadevi na Sodišču EU-ja še v teku, trojica v vmesnem času ostaja brez zaščite, saj je sodišče julija zavrnilo njihovo prošnjo za izdajo začasne odredbe o ponovni dodelitvi imunitete.

Puigdemonta so aretirali teden dni po obnovi pogajanj med špansko osrednjo vlado v Madridu in katalonskimi oblastmi, ki iščejo rešitev za najhujšo špansko politično krizo v več desetletjih.

Zaradi obtožb vstajništva v Španiji sicer poleg Puigdemonta iščejo še nekdanja katalonska ministra Tonija Comina in Claro Ponsati.

Referenduma oktobra 2017 so katalonske oblasti izpeljale kljub prepovedi Madrida. Nekaj tednov pozneje je vlada v Kataloniji razglasila neodvisnost. Puigdemont se je pred pregonom zatekel v tujino, tiste predstavnike oblasti, ki so ostali, pa so prijeli in jim sodili. Junija letos jih je vlada pomilostila, v kar pa Puigdemont ni bil vključen.

Puigdemont že zapustil pripor