Ukrajinski vojaki ob božičnem drevesu blizu frontne črte pri Bahmutu. Foto: Reuters
Ukrajinski vojaki ob božičnem drevesu blizu frontne črte pri Bahmutu. Foto: Reuters

"Bistvo vsega je politika naših geopolitičnih nasprotnikov, ki si prizadevajo razdreti Rusijo, zgodovinsko Rusijo. Vedno delujejo po načelu 'deli in vladaj'. Naš cilj je nekaj drugega – združiti ruski narod," je dejal Putin v pogovoru za televizijo Rosija 1.

Ruski predsednik je tako znova uporabil koncept "zgodovinske Rusije", po katerem naj bi bili Ukrajinci in Rusi en narod, in s katerim spodkopava suverenost Kijeva in upravičuje rusko ofenzivo v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Verjamem, da delujemo v pravi smeri, branimo svoje nacionalne interese, interese svojih državljanov, svojih ljudi. In nimamo druge možnosti kot zaščititi svoje državljane," je v intervjuju na državni televiziji dejal Putin.

"Mi smo pripravljeni na pogajanja z vsemi vpletenimi o sprejemljivih rešitvah, a izbira je njihova. Mi nismo tisti, ki zavračamo pogajanja, oni jih," je dejal predsednik Rusije.

Rusija si je leta 2014 priključila ukrajinski polotok Krim, septembra letos pa še štiri ukrajinske regije, Doneck, Lugansk, Zaporožje in Herson.

Ta mesec so ruske oblasti sicer opozorile, da se ne bo zgodil nikakršen napredek pri reševanju konflikta v Ukrajini, dokler Kijev ne bo priznal štirih ukrajinskih regij kot ruskih.

Putin je še izrazil prepričanje, da bodo "zagotovo uničili" najnaprednejše ameriške protiletalske raketne sisteme Patriot, ki so jih ZDA obljubile Kijevu ob nedavnem obisku ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega v Beli hiši.

Zelenski Ukrajincem: Svoboda ima visoko ceno, a suženjstvo še višjo

Zelenski je medtem Ukrajince pozval, naj vztrajajo kljub ruskim napadom. "Svoboda ima visoko ceno. A suženjstvo ima še višjo," je dejal.

V videonagovoru je Zelenski dejal: "Zdržali smo na začetku vojne. Prestali smo napade, grožnje, jedrsko izsiljevanje, teror, raketne napade. Zdržimo to zimo, saj vemo, za kaj se borimo."

Praznovanje božiča v Kijevu ob zvoku siren, ki opozarjajo na napade. Foto: Reuters
Praznovanje božiča v Kijevu ob zvoku siren, ki opozarjajo na napade. Foto: Reuters

"Praznovali bomo svoje praznike. Kot vedno. Smejali se bomo in bili srečno. Kot vedno. Razlika je le ena. Ne bomo čakali na čudež. Konec koncev ga ustvarjamo sami," je dejal predsednik.

Večina prebivalcev Ukrajine je pravoslavnih kristjanov in božič praznujejo 6. januarja, a vse več vernikov praznuje 24. decembra, tako kot večina kristjanov po svetu, kar se sklada z umikanjem Ukrajinske pravoslavne cerkve od Moskovskega patriarhata.

BBC poroča, da bodo številni Ukrajinci božič preživeli v temi in na hladnem. Vojna je vstopila v 11. mesec. Rusija je namreč sosednjo državo napadla 24. februarja, zaradi njenih raketnih napadov in napadov z brezpilotnimi letali pa je več milijonov Ukrajincev brez elektrike, ogrevanja in tekoče vode.

Hudi spopadi za Bahmut se nadaljujejo

Ruski vojaki se borijo za nadzor nad mestom Bahmut na vzhodu Ukrajine, vendar so ukrajinske sile po besedah njihovega tiskovnega predstavnika napadalcem prizadejale "hude izgube", poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Po besedah tiskovnega predstavnika vzhodne bojne skupine ukrajinske vojske Sergeja Červatka je bilo v soboto in danes v spopadih na vzhodu Ukrajine v bližini Bahmuta ubitih najmanj 50 ruskih vojakov, še 80 pa jih je bilo ranjenih. Številk sicer ni mogoče neodvisno preveriti.

Posledice obstreljevanja v Bahmutu. Foto: Reuters
Posledice obstreljevanja v Bahmutu. Foto: Reuters

Bahmut velja za kritično točko na fronti v vzhodni Ukrajini, saj bi ruskim enotam tam vsak preboj omogočil napredovanje globoko za ukrajinske linije. Ukrajinski borci so mesto spremenili v trdnjavo, da bi ga ubranili.

Medtem je guverner regije Lugansk Sergej Hajdaj dejal, da so poleg običajnih ruskih enot v napadu na Bahmut sodelovali tudi plačanci skupine Wagner in borci, ki jih je poslal vodja čečenske republike Ramzan Kadirov.

Ukrajinska vojska: Ranjenih 70 ruskih oficirjev

Ukrajinske oborožene sile so sporočile še, da je bilo v napadu na rusko poveljniško postojanko v vasi Zabarine v regiji Herson na jugu države ranjenih najmanj 70 ruskih oficirjev. Ni jasno, koliko jih je umrlo.

Ukrajinski vojaki so od začetka invazije večkrat napadli ruske poveljniške centre, ki so jih locirali s spremljanjem radijskih signalov ali mobilnega omrežja. V podobnih napadih je od začetka vojne v Ukrajini umrlo že več visokih ruskih častnikov.

Prizor v Hersonu. Foto: EPA
Prizor v Hersonu. Foto: EPA

V Hersonu ubitih 16 ljudi

V mestu Herson na jugu Ukrajine je bilo po podatkih lokalnih oblasti v ruskem topniškem obstreljevanju in eksplozijah v soboto in danes skupno ubitih 16 ljudi, 64 pa poškodovanih, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Med smrtnimi žrtvami so bili tudi trije ukrajinski uslužbenci reševalnih služb, ki so umrli pri odstranjevanju min, je sporočil tamkajšnji ukrajinski vojaški guverner Jaroslav Januševič.

Kijev pravi, da so ruske sile za seboj pustile močno minirane stavbe. ZDA so v začetku decembra presodile, da bo treba okoli 160.000 kvadratnih kilometrov ozemlja Ukrajine preveriti zaradi nevarnosti min. To je skoraj polovica ozemlja Nemčije.

Ukrajinske oblasti so Moskvo znova obtožile množičnega topniškega obstreljevanja središča mesta Herson, ki je od 11. novembra znova pod nadzorom ukrajinskih sil, potem ko so se po osmih mesecih zasedbe iz njega umaknile ruske sile.

Zelenski je že v soboto na Telegramu objavil fotografije trupel v središču Hersona in obstreljevanje obsodil kot "še en zločin teroristične države Rusije".

Ruski guverner okupirane regije Herson Vladimir Saldo je medtem zavrnil ukrajinske obtožbe. Dejal je, da so ukrajinske enote same obstreljevale mesto s severa in severozahoda, ter Ukrajino obtožil, da je zagrešila zločin proti civilistom.

V soboto so se hudi spopadi nadaljevali tudi v vzhodnoukrajinskem Doneškem bazenu, kjer so ruske sile napadle mesto Bahmut.

Zelenski med prazniki bodri Ukrajince