Zelenski med obiskom vojakov v Bahmutu. Foto: EPA
Zelenski med obiskom vojakov v Bahmutu. Foto: EPA

"Predsednik je obiskal položaje na bojni črti ter ukrajinskim borcem podelil medalje in dragocena darila," je za ukrajinsko državno radiotelevizijo Svoboda povedal tiskovni predstavnik ukrajinskega predsednika Sergej Nikiforov.

Zelenski je že predtem v ponedeljek Bahmut označil za "najbolj vročo točko" na celotni 1300 kilometrov dolgi bojni črti, navaja nemška tiskovna agencija DPA. Pred meseci je dejal, da je ruska vojska mesto spremenila v "požgane ruševine".

Ruski vojaki. Foto: Reuters
Ruski vojaki. Foto: Reuters

Odkar je Rusija pred skoraj desetimi meseci začela invazijo v Ukrajini, Zelenski še ni zapustil države. Ob tem je tudi večkrat odpotoval na območja, kjer potekajo spopadi, da bi izkazal podporo ukrajinskim vojakom.

Putin opozarja na "težke razmere"

Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem ruske varnostne službe pozval k večji zavzetosti, saj da se razmere v svetu dinamično spreminjajo.

Kot je pred današnjim dnem ruskih varnostnih sil dejal Putin, nova tveganja in grožnje prinašajo večje zahteve za celoten ruski varnostni sistem, kot eno najpomembnejših nalog ruskih varnostnih sil pa je poudaril zaščito državljanov "novih ruskih regij".

"Razmere v ljudskih republikah Doneck in Lugansk, v regijah Herson in Zaporožje so izredno težke," je dejal ruski predsednik. "Ljudje, ki tam živijo, državljani Rusije, se zanašajo na vas, na vašo zaščito," je poudaril. Za zaščito varnosti, pravic in svoboščin teh ljudi bo Rusija po njegovih besedah "opremila nove enote z najnovejšo tehnologijo in orožjem ter izkušenim osebjem".

Sorodna novica Šteiner: "Iluzija o tem, da bodo ruski vojaki za božič doma in na toplem"

Putin je ruske varnostne sile, na prvem mestu je Zvezna varnostna služba (FSB), naslednica nekdanjega KGB-ja, tudi pozval, naj odločneje ukrepajo proti dejavnostim tujih obveščevalnih služb. "Dejanja tujih tajnih služb je treba takoj zatreti," je dejal in dodal, da je treba hitro prepoznati "izdajalce, saboterje in vohune" ter jih ujeti, za kar da sta potrebni "največja pripravljenost in zbranost".

FSB, ki ga vodi Putinov zaveznik Aleksander Bortnikov, bo tudi poostril nadzor na množičnih shodih, nad strateškimi točkami in energetsko infrastrukturo.

Kijev krepi obrambno linijo ob beloruski meji

Namestnik ukrajinskega notranjega ministra Jevhen Jenin je za BBC povedal, da bo Ukrajina belorusko mejo okrepila z oboroženimi silami in strelivom.

V odzivu na ponedeljkov obisk ruskega predsednika v Belorusiji je Jenin potrdil, da Ukrajina krepi obrambne črte ob celotni meji z Rusijo in Belorusijo.

Kot je znano, se Belorusija ni neposredno vključila v vojno, je pa februarja dovolila ruskim enotam, da uporabijo njeno ozemlje za začetek invazije v sosednji državi.

Danes mineva 300 dni od začetka ruske agresije na Ukrajino.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obiskal Bahmut

Nemški predsednik Šija prosil, naj vpliva na Putina

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je kitajskega voditelja Ši Džinpinga danes v telefonskem pogovoru zaprosil, naj izkoristi svoj vpliv na Vladimirja Putina, da konča vojno v Ukrajini, so sporočili v Berlinu.

Steinmeier je v približno eno uro trajajočem telefonskem pogovoru poudaril skupni interes Kitajske in Evrope za konec vojne ter spoštovanje suverenosti Ukrajine in umik ruskih vojakov, so navedli v uradu nemškega predsednika. "Prosil je Šija, naj uporabi svoj vpliv na Rusijo in v tem smislu vpliva na Putina," sporočilo povzema DPA.

Steinmeier je v pogovoru potrdil odločenost Nemčije, da bo še naprej podpirala Ukrajino. Evropa ne bo popustila pred ruskimi grožnjami in je sprejela previdnostne ukrepe proti energetski krizi. Ruska agresija proti Ukrajini je še okrepila obrambo Ukrajine in povezanost Evrope, je še dejal nemški predsednik, ki se je Šiju tudi zahvalil za jasno nasprotovanje jedrskim grožnjam Rusije.

Ši pa je izrazil upanje, da bo Evropska unija vztrajala pri tem, da odnosi med Kitajsko in Unijo ne bodo odvisni ali podrejeni kateri koli tretji strani, poroča kitajska tiskovna agencija Šinhua.

Povod za pogovor je bila 50. obletnica vzpostavitev dvostranskih odnosov med Zvezno republiko Nemčijo in Ljudsko republiko Kitajsko. Ob Ukrajini so bili v ospredju pogovorov obeh predsednikov tudi dvostranski odnosi in aktualne razmere v povezavi s covidom-19 na Kitajskem.