Volodimir Zelenski. Foto: Reuters
Volodimir Zelenski. Foto: Reuters

"Ob bližajočih se praznikih bi lahko ruski teroristi znova postali dejavni," je v svojem rednem videonagovoru ukrajinskim državljanom dejal Zelenski in dodal, da Rusi "prezirajo krščanske vrednote in vse vrednote na splošno".

Hkrati je izrekel nenavadno ostro opozorilo Rusiji. "Državljani Rusije morajo jasno razumeti, da teror nikoli ne ostane brez odgovora," je poudaril, ne da bi podrobneje pojasnil svoje izjave.

Ukrajinski generalštab je v zadnjih dneh večkrat opozoril na morebitne nove raketne napade na ukrajinsko kritično infrastrukturo. Prav tako pa je Kijev danes naznanil, da se v Črnem morju pripravlja ruska pomorska enota, vključno z vojaško ladjo, opremljeno z manevrirnimi raketami.

Po podatkih ukrajinskih obveščevalnih služb Rusija na fronto v vzhodni in južni Ukrajini pošilja nove vojake ter dovaža opremo in strelivo. Ruske okrepitve, poslane na jug države, bodo najverjetneje napotene v regijo Herson za okrepitev tamkajšnjih obrambnih linij.

Zelenski je sodržavljanom v današnjem videonagovoru sporočil, da je znova v svoji pisarni v Kijevu in da se je odločen boriti za zmago. "Delamo za zmago. Dober dan vsem!" je povedal.

Ukrajinski predsednik se je namreč vrnil s svojega prvega potovanja v tujino v času vojne. "Iz Washingtona se vračamo z dobrimi rezultati. Z nečim, kar bo resnično pomagalo," je zapisal na Telegramu.

Ameriški predsednik Joe Biden je med obiskom Zelenskega namreč napovedal dodatnih 1,85 milijarde dolarjev vojaške pomoči za Ukrajino, vključno z zračnim sistemom Patriot.

Čeprav sistem zračne obrambe Patriot velja za naprednega, ga je ruski predsednik Vladimir Putin zavrnil kot "precej starega" in dejal, da bo Moskva našla način, kako se mu zoperstaviti.

Ruski predsednik Putin je danes predstavnikom ruske obrambne industrije naročil, naj pospešijo proizvodnjo in zagotovijo, da bo ruska vojska hitro dobila vse orožje in drugo vojaško opremo, ki jo potrebuje. Foto: Reuters
Ruski predsednik Putin je danes predstavnikom ruske obrambne industrije naročil, naj pospešijo proizvodnjo in zagotovijo, da bo ruska vojska hitro dobila vse orožje in drugo vojaško opremo, ki jo potrebuje. Foto: Reuters

Putin za invazijo v Ukrajini prvič uporabil izraz "vojna"

Putin je medtem rusko invazijo v Ukrajini v četrtek prvič v javnosti označil za vojno. Ruski uradniki so doslej uporabljali izraz "posebna vojaška operacija".

Ruski predsednik je na novinarski konferenci v Jekaterinburgu dejal, da si Rusija želi konec vojne v Ukrajini, kar pa bi neizogibno vključevalo diplomatsko rešitev. "Naš cilj ni vrteti vztrajnika vojaškega konflikta, ampak, nasprotno, končati to vojno," je dejal Putin. "Prizadevali si bomo, da se vojna konča, čim prej, tem bolje," je dodal.

Putinova uporaba izraza "vojna" je številne presenetila. Pojavljajo se ugibanja, ali ga je uporabil namerno ali pa se je pri tem zarekel, kot je neimenovani ameriški uradnik dejal za CNN.

Putinovi kritiki namreč trdijo, da je uporaba besede vojna za opis konflikta v Ukrajini dejansko nezakonita od marca, ko je Putin podpisal zakon o cenzuri, po katerem je za širjenje "lažnih" informacij o invaziji zagrožena do 15-letna zaporna kazen.

Opozicijski politik zahteval sodni pregon Putina

Ruski opozicijski politik Nikita Juferjev, ki je zaradi svojega nasprotovanja vojni zbežal iz Rusije, pa je v četrtek na Twitterju sporočil, da je od ruskih oblasti zahteval sodni pregon Putina zaradi "širjenja lažnih informacij o vojski".

"Vojno je imenoval vojna," je zapisal Juferjev, sicer občinski svetnik iz Sankt Peterburga, in opozoril, da "ne obstaja odlok o končanju posebne vojaške operacije" niti "ni bilo napovedi vojne". Spomnil je, da so letos v Rusiji zaradi uporabe izraza vojna v povezavi z Ukrajino kaznovali več tisoč ljudi.

ZDA: Putin ni pokazal pripravljenosti na pogajanja

Tiskovni predstavnik Bele hiše John Kirby je v odzivu dejal, da Putin "ni pokazal nobenih znakov, da se je pripravljen pogajati" o koncu vojne. "Vse, kar (Putin) počne na tleh in v zraku, govori o človeku, ki želi še naprej izvajati nasilje nad ukrajinskim ljudstvom (in) stopnjevati vojno," je Kirby dejal novinarjem.

Rusija je večkrat izjavila, da je odprta za pogajanja, vendar Ukrajina in njeni zavezniki menijo, da gre za zvijačo za pridobivanje časa po porazih na bojiščih v Ukrajini.

Plačanci skupine Wagner naj bi delovali na območju Bahmuta, kjer potekajo spopadi med ukrajinskimi in ruskimi silami. Foto: Reuters
Plačanci skupine Wagner naj bi delovali na območju Bahmuta, kjer potekajo spopadi med ukrajinskimi in ruskimi silami. Foto: Reuters

ZDA: Ruska skupina Wagner orožje za boje v Ukrajini dobiva iz Severne Koreje

ZDA so Severno Korejo medtem obtožile dobavljanja orožja zasebni vojaški organizaciji Wagner za njihovo bojevanje v Ukrajini. Pjongjang in Wagner sta navedbe zanikala.

Šlo naj bi za izstrelke in pehotne rakete. "Predvidevamo, da to, kar so dobili iz Severne Koreje, ne bo spremenilo dinamike na bojiščih v Ukrajini. Nas pa skrbi, da namerava Severna Koreja dostaviti še več vojaške opreme," je dejal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby.

Wagner ima po podatkih ameriških obveščevalcev v Ukrajini 50.000 borcev. Med njimi je 40.000 kaznjencev, ki so jih nabrali iz ruskih zaporov. Britanska vlada na drugi strani računa, da je v Ukrajini od 1000 do 20.000 borcev Wagnerja, poroča BBC.

Kirby je prav tako dejal, da lastnik organizacije Wagner Jevgenij Prigožin porablja 100 milijonov dolarjev mesečno za vojskovanje borcev v Ukrajini. Dodal je še, da Wagner po vsem svetu išče dobavitelje orožja za boj plačancev v Ukrajini.

Skupina, ki je neodvisna od ruske vojske, naj bi med drugim zdaj vodila krvavo obleganje ukrajinskega mesta Bahmut. "Wagner postaja rivalski center moči ruski vojski in drugim ruskim ministrstvom," je dejal.

Domnevna dobava kršitev resolucije ZN-a

Po mnenju ZDA Severna Koreja z dobavami orožja zasebni vojaški skupini, kakršna je Wagner, krši resolucije Združenih narodov, ki ji prepovedujejo izvoz orožja. Sankcij sicer ne bo, saj ima Rusija v Varnostnem svetu ZN-a pravico veta.

Ameriška veleposlanica pri ZN-u Linda Thomas Greenfield je obsodila Rusijo, ki je pomagala uvesti sankcije proti Pjongjangu, da zdaj uporablja orožje Severne Koreje in Irana za agresijo nad Ukrajino.

Pjongjang in Wagner zanikata navedbe ZDA

V Pjongjangu so sicer že večkrat zanikali, da bi imeli kakršne koli orožarske posle z Rusijo. Tudi Wagner je zanikal navedbe ZDA. Prigožin je trditev označil za "trače in špekulacije", medtem ko je severnokorejsko zunanje ministrstvo označilo poročila za "neutemeljena".

Sorodna novica Zelenski obiskal ZDA. Putin: Vsi konflikti se končajo s pogajanji.