Ruski predsednik Vladimir Putin želi preprečiti kandidaturo vsem podpornikom in voditeljem t. i. skrajnih organizacij. Foto: EPA
Ruski predsednik Vladimir Putin želi preprečiti kandidaturo vsem podpornikom in voditeljem t. i. skrajnih organizacij. Foto: EPA

V skladu z novim zakonom bo v Rusiji prepovedano sodelovanje na parlamentarnih volitvah vsem voditeljem, podpornikom in članom t. i. skrajnih organizacij, in sicer voditeljem tovrstnih organizacij za pet let, članom in tistim, ki jim finančno pomagajo, pa za tri leta.

Kritiki Kremlja v predlogu zakona vidijo predvsem poskus ruskih oblasti, da pred septembrskimi parlamentarnimi volitvami zatrejo opozicijo in njenega vodjo Alekseja Navalnega, v katerem vidijo največjo grožnjo.

Organizacija Navalnega se namreč že sooča z zahtevo tožilstva, da se jo razglasi za skrajno, sodišče pa naj bi temu po pričakovanjih pritrdilo že v kratkem. Po napovedih AFP-ja že prihodnji teden.

Sprejetje zakona, ki ga je zgornji dom parlamenta, svet federacije, z veliko večino dokončno potrdil v sredo, pa naj ne bi vplivalo samo na visoke člane in aktiviste politične mreže Navalnega, pač pa tudi na deset tisoče Rusov, ki njegovo delo podpirajo z donacijami.

Navalni, ki je preteklo poletje komajda preživel zastrupitev z živčnim strupom novičok, je bil februarja letos obsojen zaradi poneverbe in bo moral za zapahi preživeti dve leti in pol.

Rusija prepovedala kandidaturo za skrajne skupine