Ruski predsednik želi z novim ukrajinskim predsednikom govoriti o razmerah na vzhodu Ukrajine. Foto: EPA
Ruski predsednik želi z novim ukrajinskim predsednikom govoriti o razmerah na vzhodu Ukrajine. Foto: EPA
Sorodna novica Putin prebivalcem vzhodne Ukrajine ponuja "hitro" državljanstvo, Kijev na nogah

Ruski predsednik je v sredo podpisal odlok, ki prebivalcem vzhodne Ukrajine olajšuje pogoje za pridobitev ruskega državljanstva. Odlok bo veljal za prebivalce samooklicanih republik Doneck in Lugansk, ki sta se leta 2014 odcepili od Ukrajine in kjer so na oblasti proruski separatisti.

Na sredno odločitev se je ostro odzvalo ukrajinsko vodstvo. Novoizvoljeni ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je zavzel za okrepitev sankcij in diplomatskega pritiska mednarodne skupnosti na Rusijo. Kritične so bile tudi Evropska unija in ZDA. EU je sprejetje odloka označil za nov napad Rusije na ukrajinsko suverenost.

Putin je danes še omenil, da bo, če bo prišlo do pogovora s prihodnjim predsednikom Ukrajine Zelenskim, z njim najprej govoril o položaju na vzhodu Ukrajine, predvsem o tem, kako rešiti omenjeni konflikt, je poročala ruska tiskovna agencija Interfax. Po njegovem mnenju so ljudje v Ukrajini utrujeni od vojne. Dodal je, da si želi razumeti stališče novega ukrajinskega predsednika do konflikta, ki je od leta 2014 zahteval okoli 13.000 življenj.

Zelenski prepričljivo zmagal na volitvah

Ukrajinski komik Zelenski je v nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev v Ukrajini prepričljivo zmagal s skoraj tričetrtinsko podporo volivcev. Med volilno kampanjo se je izrekel za čimprejšnjo oživitev mirovnega procesa na vzhodu Ukrajine.